Felhívás!

Megalapozatlan vádaskodás?

Megalapozatlan vádaskodás? Románia

A kormánykoalíció vezetői megalapozatlan vádaskodásnak tartják és elutasítják Frans Timmermans bírálatait, amelyeket az Európai Parlament állampolgári jogi bel- és igazságügyi (LIBE) bizottságának hétfő esti ülésén fogalmazott meg az Európai Bizottság első alelnöke a román jogállamiság helyzetéről, írja az MTI.

 

Timmermans a korrupcióellenes harc eddigi eredményeit veszélyeztető visszalépésnek nevezte a bukaresti kormánytöbbség által idén elfogadott új igazságügyi törvényeket és a büntetőjog módosításait. Az EB első alelnöke bírálta a bukaresti rendvédelmi szervek erőszakos fellépését is az augusztus 10-i kormányellenes tüntetésen, és arra figyelmeztette Bukarestet, hogy az EB nem fog habozni az Európai Bírósághoz fordulni, ha azt tapasztalja, hogy Románia megszegi az uniós szabályokat.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke azt mondta: csalódott, mert elképzelhetetlennek tartotta, hogy az unióban „ilyen gorombán megfenyegessenek” egy tagállamot. Szerinte a LIBE-bizottságban nem vitát rendeztek, csak előítéletekre alapozott állásfoglalások hangzottak el, és Romániát anélkül marasztalták el, hogy áttanulmányozták volna a Bukarest által beterjesztett konkrét „bizonyítékokat”, és valaki is rámutatott volna: melyek azok a törvénycikkelyek, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztetik.

Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke szerencsétlen egybeesésnek nevezte, hogy az európai parlamenti választások közeledtével tűzték napirendre a LIBE-bizottságban a román jogállamiság helyzetét, mivel szerinte a felszólalókat főleg saját választási szempontjaik vezérelték, és nem igazán törődtek az előítéleteiknek ellentmondó tényekkel. A román jogállamiságot Tăriceanu szerint elsősorban a titkosszolgálati befolyás és az emberi jogok sérülése veszélyezteti, és emiatt van szükség az igazságügyi reformra, de amikor ezt próbálták felhozni, szerinte Timmermans rögtön a korrupcióra terelte a szót.

Viorica Dăncilă miniszterelnök Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel együtt tegnap délután Strasbourgban találkozott Timmermansszal. A LIBE-bizottságban előző este elhangzott bírálatokra reagálva Toader a román fél párbeszédre való nyitottságát hangsúlyozta, de megjegyezte, hogy a dialógusnak két előfeltétele van: a tájékozottság és a jóhiszeműség. Az igazságügyi miniszter szerint ideje lenne túllépni az olyan általánosságokon, miszerint Brüsszelben „aggódnak” a román jogállamiságért, és tényszerűen kellene tárgyalni azokról a törvénycikkelyekről, amelyeket az EB kifogásol.

Romániában nagy várakozás előzi meg az Európai Parlament mai plenáris vitáját, amelyen a romániai jogállamiság helyzetét tűzik napirendre. Az ülésre Viorica Dăncilă miniszterelnököt is meghívták. Az EP határozatot is elfogad Romániáról, ám erről – az eredeti tervektől eltérően – nem október végén, hanem november elején rendeznek szavazást. A halasztás bukaresti értesülések szerint azzal függ össze, hogy az EP második októberi ülésszakán Klaus Johannis államfő mond beszédet az Európai Unió jövőjéről.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.