Felhívás!

Röviden

Életet menthet a szűrővizsgálat

A mellrák csak akkor gyógyítható, ha korai stádiumban felismerik – figyelmeztet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) a mellráktudatosság hete alkalmából kiadott üzenetében. A CNAS képviselői rendszeres önvizsgálatra és a különféle szűrőprogramokban való részvételre biztatják a nőket. Üzenetükben hangsúlyozzák, a kor előrehaladtával nő az emlőrák kialakulásának kockázata, mint ahogyan azoknál a hölgyeknél is, akiknek a családjában volt rákos beteg, akiknek koraszülésük volt, vagy akik nem szoptattak. „Emellett más kockázati tényezők is vannak, amelyek elkerülhetők: ilyen az elhízás, az ülő életmód, a dohányzás vagy az egészségtelen étkezés” – sorolják. Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Bár nyolcból egy nőnél kialakulhat, a felmérések szerint a nők 90 százaléka sosem vett még részt onkológiai szűrővizsgálaton.

 

Látogatóban a medve

Súlyos sérülésekkel került kórházba egy házaspár hétfőn a Maros megyei Görgényhodák községhez tartozó Tokáról, miután saját udvarukon rájuk támadt a medve. A szomszédok szerint a medve előbb az asszonyra támadt rá, az udvaron autót javító férj pedig felesége segítségére sietett. A kiabálásra a szomszédok is odamentek, és sikerült elkergetniük a nagyvadat, majd kihívták a mentőt a sérült házaspárhoz. Ioan Fărcaş polgármester szerint nem ez az első alkalom, hogy medvék járnak a faluban. Hat medvetámadásról is kapott már jelentést, eddig azonban emberi áldozat nem volt. Az elöljáró már értesítette az illetékes hatóságokat. A hétfői támadás nappal történt, kevéssel azelőtt, hogy a gyerekek kijöttek az iskolából, óvodából – tette hozzá a polgármester.

 

Vajon hogyan szavaz?

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök részt fog venni a referendumon – jelentette ki tegnap. Arra az újságírói kérdésre, hogy részt vesz-e a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó hétvégi népszavazáson, az ALDE-t is vezető felsőházi elnök azt mondta: állampolgári kötelességének és felelősségének tartja megjelenni az urnánál. Tăriceanu ugyanakkor – a voksolás titkosságára hivatkozva – nem volt hajlandó elárulni, hogy igennel vagy nemmel fog-e szavazni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.