Felhívás!

A főtárgyaló látogatása

Románia szoros együttműködésre törekszik Nagy-Britanniával ez utóbbinak az Európai Unióból való kiválása után is azokon a területeken, amelyeken a két országot közös érdekek fűzik össze – jelentette ki tegnap Klaus Johannis elnök, írja az MTI.

Johannis hivatalában fogadta Michel Barnier-t, az Európai Unió Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) ügyében eljáró főtárgyalóját, aki – a jövő év első felében az EU soros elnökségét betöltő – Románia vezetőivel találkozott, közöttük Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnökkel. Az elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint Johannis nyomatékosította annak fontosságát, hogy az EU 27 tagállama egységes álláspontot képviseljen Nagy-Britanniának az unióból való kiválásáról folytatott egyeztetések során, ez ugyanis alapvető feltétele a Brexit-folyamat hatékony kezelésének. Románia „kiszámítható és rendezett” Brexitben érdekelt, hogy az EU és Nagy-Britannia továbbra is szorosan együttműködhessen egymással.

Johannis hangsúlyozta: Románia az állampolgárokat helyezi a Nagy-Britanniával való viszonya középpontjába, és abban érdekelt, hogy az állampolgárok mobilitása szempontjából olyan ambiciózus keretszabályozás szülessen, amely tiszteletben tartja a kölcsönösség elvét, és kizárja a hátrányos megkülönböztetést. Az EU főtárgyalója hangsúlyozta, hogy Romániának az EU soros elnökeként fontos szerepe lesz a jövő év első felében abban, hogy olyan intézményes keretet biztosítson, amely lehetővé teszi Nagy-Britannia rendezett kivonulását az unióból. A kormány közleménye szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök elmondta: Bukarest továbbra is abban érdekelt, hogy az Egyesült Királyságban élő román állampolgárok a Brexit után is ugyanolyan körülmények között élhessenek, dolgozhassanak, vagy tanuljanak tovább, mint most.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.