Felhívás!

Megalapozatlan kifogások

A képviselőház jogi bizottsága elutasította tegnap Klaus Johannis államfő kérelmét, hogy tárgyalják újra a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, 2004/303-as törvény módosítását, írja az Agerpres.

Eugen Nicolicea bizottsági elnök kifejtette: az újratárgyalási kérelembe foglaltak többnyire alkotmányossági aggályok, amelyeket nem újratárgyalási kérelem, hanem alkotmánybírósági óvás formájában kellene előterjeszteni. Nicolicea szerint az elnök által kifogásolt cikkelyek közül hatot már korábban normakontrollnak vetettek alá, és a taláros testület alkotmányosnak minősítette ezeket. „A törvényt már háromszor is megvizsgálta az alkotmánybíróság, minden alkalommal megtettük a szükséges kiigazításokat, és a végleges változatot alkotmányosnak ítélték, ezért elutasításra javasoltuk az újratárgyalási kérelmet” – érvelt.

Gabriel Andronache, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője azt mondta: megalapozottnak ítélik Klaus Johannis kifogásait, és megszavazzák az újratárgyalási kérést. Stelian Ion, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nevében szintén az újratárgyalás mellett foglalt állást, és módosító indítványokat is előkészített. Florin Iordache, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője szerint a módosító javaslatokat alkotmányosnak minősítette az alkotmánybíróság, ezért az újratárgyalási kérelmet el kell utasítani. „Számunkra fontos, hogy az igazságszolgáltatás három törvénye már idén nyáron életbe lépjen. Egy politikamentes igazságszolgáltatást szeretnénk, amelyben a meghatározó szerep a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsé (CSM) legyen” – nyilatkozta Iordache. A bizottság jelentését hétfői plenáris ülésén tárgyalja meg és bocsátja szavazásra a képviselőház, majd ezt követően a szenátus elé kerül, amely a döntő ház ebben a kérdésben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.