Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Lemondott a PSD elnöki tisztségéről Viorica Dăncilă

FRISSÍTVE: Lemondott a PSD elnöki tisztségéről Viorica Dăncilă Románia

Lemondott a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségéről Viorica Dăncilă volt miniszterelnök kedden, miután elvesztette az elnökválasztást Klaus Johannis államfővel szemben.

Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă – a PSD minden korábbi államfőjelöltjénél gyengébb teljesítményt nyújtva – alig feleannyi voksot kapott a második fordulóban, mint ellenfele.

Dăncilă eredetileg azt javasolta a párt végrehajtó bizottságának, hogy csak jövő év februárjában rendezzék meg a PSD tisztújító kongresszusát, miután azonban társai a párt megújítását sürgették, és a párt alelnökeinek többsége lemondott, Dăncilă is kénytelen volt lemondani.

A párt vezetését ideiglenesen Marcel Ciolacu házelnök veszi át a rövidesen megtartandó tisztújító kongresszusig. Munkáját Paul Stanescu volt miniszterelnök-helyettes főtitkárként segíti, az ideiglenes kollektív vezetésben annak az öt megyének a PSD-elnöke is részt vesz, amelyekben az elnökválasztás második fordulójában is a PSD jelöltje kapta a legtöbb szavazatot.

A PSD – a legnagyobb szervezeti hálóval, legtöbb párttaggal és polgármesterrel rendelkező romániai párt – korábban is előbb-utóbb lecserélte elnökét, amikor az elvesztette az elnökválasztást, de máskor megvárták a hivatalos eredmények közzétételét.

A sorozat másfél évtizede, Adrian Năstaséval kezdődött, miután 2004-ben elvesztette az elnökválasztást Traian Băsescuval szemben. Először a párt ügyvezető elnöke lett és házelnöki tisztséget kapott, de később 2006-ban a pártot átvevő Mircea Geoană minden tisztségétől megfosztotta.

Geoană azonban ugyanúgy járt: a 2009-es elveszített elnökválasztást követő pártkongresszuson a megyei vezetők elfordultak tőle és Victor Pontát juttatták elnöki tisztségbe. Ponta aki 2014-ben az elnökválasztáson alulmaradt Klaus Johannisszal szemben, megmaradt a bukaresti kormány élén és így még néhány hónapig a pártelnökséget is megőrizhette, de az ellene indult bűnvádi eljárás miatt 2015-ben már önként vonult vissza a PSD éléről.

A párt vezetését 2015-től három és fél évre a Pontát félreállító Liviu Dragnea vette át, de a 2016-os választási győzelem után priusza miatt nem követelhette magának a miniszterelnöki tisztséget, ezért kénytelen volt háttérből irányítható helyettesekre bízni a kormányzást. Ezek sorában a leghűségesebbnek az ismeretlenségből 2018 januárjában előlépett Viorica Dăncilă bizonyult, aki Románia miniszterelnökeként mindaddig Dragnea utasításai szerint járt el, amíg a pártelnököt idén májusban be nem börtönözték korrupcióért.

Dăncilă tehát alig öt hónapig vezette a PSD-t. Október elején a parlament megvonta a bizalmat kormányától, mivel azonban őt volt a PSD államfőjelöltje, párttársai csak a választások után fordultak ellene. Miután a keddi, éjszakába nyúló végrehajtó bizottsági ülésen lemondatták a pártelnöki tisztségről, Dăncilă visszatérhet a PSD nőszervezetének élére, amelynek kormányfői megbízatása előtt elnöke volt.

Dăncilă: úgy gondolom, hogy le kellett mondanom

Nem gyengeségtől, hanem méltóságtól vezérleve mond le tisztségéről – jelentette be Viorica Dăncilă a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának kedd éjjeli ülése után.

“Megértettem kollégáim véleményét, akik a párt újraépítését óhajtják, és azt is, hogy valakinek felelősséget kell vállalnia a választások eredményéért. Ez nem a gyengeség, hanem a méltóság pillanata, és úgy gondolom, hogy le kellett mondanom a PSD-elnöki tisztségemről. A párt érdekében tettem meg ezt a gesztust” – jelentette ki Dăncilă.

Hozzátette, a párt új vezetőséget, új jövőképet, új programot igényel, és ő ezt tiszteletben tartja.

Dăncilă úgy vélekedett, a párt élén eltöltött 5 hónap kevés volt ahhoz, hogy jelentős eredményeket tudjon felmutatni és stabil csapatot tudjon maga köré építeni. “Talán, ha mandátumom hosszabb lett volna, mások lennének az eredmények, de én minden tőlem telhetőt megtettem” – összegezte a volt PSD-elnök.

Ciolacu: egyetlen fej sem hullott a porba

A Szociáldemokrata Pártot (PSD) “újra kell indítani”, de egyetlen fej sem hullott a porba: a párt éléről lemondott Viorica Dăncilă a PSD Nőszervezetének élén fog tovább tevékenykedni – jelentette be keddről szerdára virradóan, a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) hat órán át tartó ülése után Marcel Ciolacu ügyvivő pártelnök.

Ciolacu érett, lényegretörő beszélgetésként jellemezte a CExN kedd éjszakai ülését, amelyen a PSD minden vezetője elmondta véleményét, mindenki felelősséget vállalt az elkövetett hibákért, és egyetértés született abban, hogy a pártot ‘újra kell indítani’.

“A várakozások ellenére nem volt semmiféle vérengzés, és egyetlen fej sem hullott a porba” – tette hozzá Ciolacu, aki azt is közölte, hogy Dăncilă visszatér a párt Nőszervezetének élére.

Ciolacu szerint a PSD több területi elnöke is bejelentette lemondási szándékát, hogy mielőbb tisztújításra kerülhessen sor a megyei szervezeteknél. “Ez egy totális újraindítás lesz. Ez az első alkalom, hogy nemcsak a pártelnök, hanem a párt teljes vezetősége lemond” – szögezte le az ügyvivő elnök.

Azt is elmondta: az ülésen senki nem kérte Viorica Dăncilă lemondását, a volt PSD-elnök döntése azonban a “normalitás gesztusa” volt, amit azt követően tett meg, hogy a PSD minden vezetője kifejtette álláspontját.

Februárban lehet a kongresszus

Valószínűleg februárban szervezik meg a PSD kongresszusát, nyilatkozta az alakulat ügyvivő elnöke.

Ciolacu kifejtette, egy rendes kongresszus megszervezését tartja feladatának, és a PSD döntéshozóinak zöme egyetértett abban, hogy február lesz erre a legalkalmasabb hónap.

Azt is elmondta, döntése alapján Paul Stănescu lett a PSD új főtitkára, és a párt ideiglenes vezetői csapatát azok a területi elnökök fogják alkotni, akik jó eredményt tudtak elérni a választásokon, beleértve a második fordulót is.

“Ebben a vezetőségben regionális képviselőknek is lenniük kell. Az országnak nyolc fejlesztési régiója van, minden régióra vonatkozóan javaslatot tettek az egyes régiók elnökei, amelyeket aztán szavazásra bocsátottam: Gabriel Zetea, Moldovan úr, Gliga Vasile, Nistor Laurentuiu, Claudiu Manda, Federovici asszony és Benea úr, Dan Nica, Pavel Marian, Gabriela Firea és Mutu Gabriel “- sorolta.

Ciolacu azt mondta, kollégái javasolták az ügyvivő elnöki tisztségre. Arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte mi teszi alkalmassá a feladatra, Ciolacu azt felelte: valószínűleg képviselőházi elnöki megbízatása is sokat nyomott a latban, de ugyanakkor jó szervezőnek és kiegyensúlyozott embernek, jó csapatjátékosnak tartja magát.

(MTI/Agerpres, fotó: libertatea.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük