Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Negatívan véleményezte a kétfordulós polgármester-választást a képviselőház közigazgatási bizottsága

Negatívan véleményezte a kétfordulós polgármester-választást a képviselőház közigazgatási bizottsága Románia

Negatívan bírálta el a képviselőház közigazgatási bizottsága kedden a kétfordulós polgármester-választás bevezetésére vonatkozó törvénytervezetet, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) terjesztett a parlament elé.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezetet a bizottság tagjai közül 9-en támogatták, 15-en ellene szavaztak.

A közigazgatási bizottság véleménye előzetes jellegű, az ügyben a képviselőház költségvetési bizottságának is állást kell foglalnia. Ezt követően kerül az alsóház elé – magyarázta Florin Roman liberális párti képviselő, a testület elnöke.

Tudor Benga USR-s képviselő, a tervezet kezdeményezője szerint a jogszabály-módosításra azért van szükség, hogy a polgármesterek valóban a többséget képviseljék. „Vannak polgármesterek, főleg nagyvárosokban, akik az összes szavazati joggal rendelkező polgár 10-20 százalékának voksa révén kerültek tisztségbe” – mondta Benga.

Ion Călin, a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozója viszont azt mondta, nem támogatja a projektet, mert a törvényt mindaddig nem lehet megváltoztatni, amíg a szavazópolgárok nem kényszeríthetőek az urnáknál való megjelenésre. „Johannis is azoknak a 66 százaléka révén nyert, akik elmentek szavazni” – érvelt a szociáldemokrata politikus.

A kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvény elfogadását többször kérte az USR és a Népi Mozgalom Párt is, és az erre vonatkozó követelés megjelenik a két pártnak a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött megállapodásában.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük