Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Külügyminiszter: várjuk Magyarországtól a gazdaságfejlesztési programról szóló megállapodástervezetet

Külügyminiszter: várjuk Magyarországtól a gazdaságfejlesztési programról szóló megállapodástervezetet Románia

Románia várja Magyarország részéről azt a megállapodás-tervezetet, amely alapján mielőbb el lehet kezdeni a tárgyalásokat a magyar gazdaságfejlesztési programról – erről Bogdan Aurescu külügyminiszter nyilatkozott szerdán az Agerpres hírügynökségnek adott terjedelmes interjúban.

Hirdetés
Hirdetés

Aurescu kijelentette: a gazdaságfejlesztési programról szóló megállapodásnak olyan alapvető elveket kellene tartalmaznia, mint a román hatóságok szerepe, a program átlátható és diszkriminációmentes jellege, valamint az alkalmazás összhangja a versenyre és az állami segélyre vonatkozó román és EU-s szabályozásokkal.

„Egy olyan megállapodás-tervezet átküldését kértem a magyar külügyminisztertől, amelyik tiszteletben tartja ezeket az elemeket, és amelyik lehetővé teszi az egyeztetések elkezdését. Remélem, hogy ezt a megállapodás-tervezetet mielőbb átküldik, ahogy ezt megbeszéltük” – fogalmazott Bogdan Aurescu.

A külügyminiszter felidézte: a Szijjártó Péterrel folytatott május 26-i bukaresti megbeszélés újabb alkalmat nyújtott a román fél világos és határozott elvárásának közvetítésére, hogy Magyarország „térjen vissza a természetes, valós partneri viszonyra”, és hogy „a budapesti hivatalosságok hagyjanak fel a provokatív logikával Románia vonatkozásában”. Megjegyezte: a megbeszélés során – amint a múltban is – megerősítette, hogy Románia érdekelt a kétoldalú kapcsolatok pragmatikus, konstruktív és európai szellemben történő megerősítésében, és nyitott a kölcsönösen előnyös projektek azonosításában, amelyek mindkét állam és állampolgáraik jólétéhez járulnak hozzá.

Aurescu azt is hozzátette, hogy a megállapodáshoz a román félnek – a nemzetközi egyezményekről szóló 2003/590-es törvény értelmében – elő kell készítenie és jóvá kell hagynia a tárgyalási felhatalmazást. Ebben a román Külügyminisztérium határozza meg a főbb elemeket, de a területet felügyelő más román hatóságokat is be kell vonni a folyamatba.

„Biztosíthatom, hogy ez az elem (a magyar gazdaságfejlesztési program) fontos része lesz a következő időszak kétoldalú párbeszédének. Remélem, hogy ezt a tárgyalást konkrét lépések követik, amelyek tettekkel igazolják a magyar fél elkötelezettségét egy olyan átlátható és nem diszkriminatív megoldás azonosításában, amely megfelel a román törvényeknek, és a vonatkozó EU-s szabályozásoknak” – mondta az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban Bogdan Aurescu külügyminiszter.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 1., 13:46
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Sík hülye a rromán fél! A béka ülepe alatt vannak a magyar gazdasághoz képest, mégis ők ugatnak! Olyan ez mint a fecske fészkét portyázó veréb esete!!!😆