Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Miniszterelnök: ambíciózus a kormány beruházási és gazdaságfellendítési terve

Miniszterelnök: ambíciózus a kormány beruházási és gazdaságfellendítési terve Románia

“Ambiciózus” a kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési terve – jelentette ki a szerdai kormányülés kezdetén Ludovic Orban miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

“Ez a terv meg fogja változtatni Románia fejlesztési stratégiáját, meg fogja változtatni a Románia fejlesztésére és korszerűsítésére vonatkozó elképzeléseket oly módon, hogy növekedjen az ország nemzetközi versenyképessége” – jelentette ki Orban, aki meggyőződését fejezte ki, hogy a szerda este bemutatásra kerülő terv fel fogja gyorsítani és fenntartható alapokra fogja helyezni Románia gazdasági fejlődését.

A kormányfő felkérte a kabinet tagjait, hogy dolgozzanak ki jogszabálytervezeteket, amelyek keretet biztosítanak a programban szereplő célkitűzések megvalósításához.

Kifejtette, a pénzügyi, az európai alapokért felelős és a külügyi tárca továbbra is részt kell hogy vállaljon a Romániának kedvező európai szintű döntések elfogadtatásában, valamint a többi szükséges eljárásban az állami támogatási rendszerek jóváhagyásától kezdve az Románia számára rendelkezésre álló európai alapokhoz való hozzáférés biztosításáig.

Orban kijelentette, a hét végéig minden, a projekt célkitűzéseinek jogi keretet biztosító jogszabálytervezetet ki kell dolgozni, hogy legkésőbb egy hónapon belül minden szükséges eszköz biztosított legyen a program gyakorlatba ültetéséhez.

A kormány szerdán este ismerteti országos befektetési és gazdaságfellendítési tervét. Az eseményen részt vesz Klaus Iohannis államfő, Ludovic Orban miniszterelnök és a kabinet tagjai.

A dokumentum címe Újjáépítjük Romániát.

Ciolacu szerint a kormány a PSD kormányprogramjából másolt

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke szerint a PSD kormányzási tervét másolta le a jelenlegi kabinet az országos befektetési és gazdaságfellendítési terv kidolgozásakor.

Ciolacu azt mondta szerdai sajtótájékoztatóján a kormány országos befektetési és gazdaságfellendítési tervéről: “egyértelmű”, hogy a PSD 2016-os kormányprogramjából másolták. “Mindennek a tetejébe olyan bekezdéseket is bemásoltak, amelyeket a PSD már megvalósított” – tette hozzá.

Ciolacu megerősítette, hogy a PSD bizalmatlansági indítványt tervez benyújtani a kormány ellen, de ennek időpontjáról nem árult el részleteket. Kifejtette: nem ütközik alaptörvénybe bizalmatlansági indítványt benyújtani a parlament rendkívüli ülésszaka alatt. Arról is beszélt, hogy meglátása szerint az indítvány célba fog érni.

Barna: támogatások, régi ötletek és egy kis populizmus

“Támogatások, régi ötletek és egy kis populizmus” – így jellemezte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke a kormány gazdaságfellendítési tervét.

Facebook-bejegyzésében Dan Barna azt írja, jó dolog, hogy létezik egy terv, amelynek alapján dolgozni lehet az elkövetkezőkben a járvány hatásainak enyhítése érdekében, a kormány projektjében azonban “túl sok a támogatás”, és szinte egyáltalán nem szabnak meg szempontokat, amelyek alapján odaítélik ezeket. Emellett azt is felrója az USR-elnök, hogy a kabinet nem jelöli meg, honnan lesz pénz a felvázolt tervek megvalósítására.

A dokumentumban felsorolt javaslatok egy részét korábban tisztségben volt kormányok programjából, illetve “a fiókok alján felejtett különféle stratégiákból” vették át, és néhány közülük “mérgező” – teszi hozzá Barna, példaként említve az állami beruházási alap és egy állami bank létrehozásának ötletét.

A kabinet infrastruktúraprojektjeit “már-már sci-fibe illőknek” véli a pártelnök. “Az eddig tisztségben volt valamennyi kormány tervei között szerepeltek ezek, és láthatjuk, mi lett belőlük. Miért lenne most másképp? Ez a terv csak kiindulópont lehet a tárgyalásra. Akkor lehet majd kivitelezhetőnek tekinteni, amikor pontosan megjelölik a finanszírozási forrásokat, valamint a pénzelosztás kritériumait” – szögezi le Dan Barna.

ALDE: összefoglalója mindannak, amit nem sikerült megvalósítani az elmúlt évtizedekben

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szerint a kormány beruházási és gazdaságfellendítési terve voltaképpen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) választási programja, “amely gyakorlati megoldások nyújtása helyett sokkal inkább lenyűgözni akar”.

“A PNL dokumentuma egy összefoglalója mindannak, amit nem sikerült megvalósítani az elmúlt évtizedekben. A kormány azonban nem magyarázza el nekünk, miként tervezi megvalósítani ezeket a célkitűzéseket. Nem egy tíz évre szóló, megalomán programot vártunk a kabinettől, hanem olyan tervet, amely kivezet a járvány, majd az azt követő szükségállapot és veszélyhelyzet előidézte válságból” – áll a párt Facebook-bejegyzésében.

Az ALDE úgy véli, ahhoz, hogy egy tízéves időszakra szóló program hiteles legyen, kidolgozását a politikai pártok és az üzleti szféra képviselői közötti egyeztetésnek kell megelőznie, “mivel aligha elképzelhető, hogy egyetlen párt lesz kormányon e tíz év alatt”.

Az alakulat hiányolja a PNL tervéből a főbb gazdasági mutatókkal kapcsolatos előrejelzéseket, mint ahogyan azt is, hogy a dokumentum nem tér ki a mélyreható gazdasági reformra, amely az ALDE szerint elengedhetetlenül szükséges bizonyos ambiciózus célkitűzések eléréséhez.

Az ALDE ugyanakkor azzal vádolja a PNL-t, hogy miután három éven át bírálta a PSD-ALDE-kormányt, most “lemásolja” annak projektjeit.

“Iohannis, Orban és a PNL azt nem érti meg, hogy a gazdaságnak most van szüksége tőkére, nem 2021-ben, 2025-ben vagy 2030-ban. A vállalkozásoknak most van szükségük pénzre, nem egy vagy két év múlva, amikor majd megérkezik a pénz az Európai Uniótól” – fogalmaz az alakulat.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük