Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Külügy: mind a 441 külföldön megnyitott szavazókörzet normális paraméterek között működik

Külügy: mind a 441 külföldön megnyitott szavazókörzet normális paraméterek között működik Románia

Mind a 441 külföldön megnyitott szavazókörzet „normálisan működik”, tájékoztatott vasárnap a külügyminisztérium.

„Azt a néhány elszigetelt műszaki incidenst leszámítva, amelyet gyorsan megoldottak a reggel, minden határon túl megnyitott szavazókörzetben normális paraméterek között zajlik a voksolás. A külföldön élő román állampolgárok részvétele a szavazáson jelentős, a külügyi tárca személyzete pedig nagy erőfeszítést tesz, hogy mindenki szavazhasson, aki akar” – tájékoztatott a külügyminisztérium sajtóközleményében.

Hirdetés
Hirdetés

A tárca szerint a mostani választásokra „rekordszámú” szavazókörzetet nyitottak a határokon túl, több mint kétszer annyit, mint az előző választásokon.

„Míg a 2007-es, 2009-es és 2014-es EP-választásokon 190 szavazókörzetet nyitottunk, idén 441-et létesítettünk. Ami pedig a referendumot illeti, a 2018-ban, az alkotmány módosítására kiírt népszavazáson 378 körzet volt, most pedig 63-mal több. (…) A szavazókörzetek listáját a külképviseletek javaslatai nyomán állítottuk össze” – írja a közleményben.

A külügyminisztérium emlékezteti a külföldön tartózkodó román állampolgárokat, hogy bármely szavazókörzetben voksolhatnak az illető ország területén. Emiatt a tárca azt javasolja az embereknek, hogy amennyiben azt tapasztalják, hogy a szavazókörzetben, ahol voksolni akartak, nagyon sokan vannak, és hosszú ideig várni kellene, menjenek el egy másik körzetbe.

A minisztérium a legtöbb szavazókörzetet, 76-ot, Olaszországban nyitotta meg. Spanyolországban 50, Moldova Köztársaságban 36, az Egyesült Államokban 31, Nagy Britanniában 29 (nyolccal több, mint 2016-ban), Németországban 25 (tízzel több, mint 2016-ban), Franciaországban 17, Ausztriában 9, Belgiumban 8 szavazókörzet van.

A tárca szerint néhány szavazókörzetben nagy sorok alakultak ki, az egyik példa erre az a körzet, ahová egyszerre 5 busznyi szavazó érkezett.

A minisztérium folyamatosan tájékoztatta az állampolgárokat a külföldön zajló szavazás menetéről, a szavazókörzetek listájáról. Ez utóbbi megtalálható a http://www.mae.ro/node/48090 internetes oldalon is, szögezi még le a közlemény.

Meleşcanu: Az AEP engedélyével meghosszabbítható a külföldi választókörzetek nyitva tartása

Ha az Állandó Választási Hatóság (AEP) törvényesnek ítéli és engedélyezi, meghosszabbítható a külföldi választókörzetek nyitva tartása azokon a helyeken, ahol nagy sorok alakultak ki – nyilatkozta vasárnap telefonon az Antena 3 televíziónak Teodor Meleşcanu külügyminiszter.

A román diplomácia vezetője nyitottnak mutatkozott arra, hogy segítséget nyújtsanak abban, hogy a külföldön élő román állampolgárok élhessenek szavazati jogukkal. Szerinte erre két lehetőség van: vagy meghosszabbítják az AEP engedélyével a nyitva tartást, vagy, azok, akik kilenc órakor ott vannak a külképviseletnél, ha nem is jutottak be a szavazóhelyiségbe, várhassanak az előtérben vagy az udvaron addig, amíg sorra kerülnek.

A külföldi választókörzetekben „az adott körülmények között” rendben zajlik a szavazás

Ahol lehetett, és ahol a voksolni vágyók nagy száma indokolta, kiegészítették a szavazóbiztosok létszámát a külföldi szavazókörzetekben – nyilatkozta Florentina Vasilăţeanu bíró, a határokon túli szavazókörzetekért felelős 48-as számú választási iroda elnöke.

Vasilăţeanu azt mondta, azokban a külföldi szavazókörzetekben, ahol hosszú sorok kígyóznak, a ‘lehetőségek szerint’ növelték a szavazóbiztosok számát, és a kérelmeket (többek közt azt, hogy indokolt esetekben 21 óra utánra tolják ki az urnazárást) továbbították a Központi Választási Irodának.

Azt is elmondta, hogy kelet-európai (romániai) idő szerint 16 óráig már 180.000 román állampolgár adta le szavazatát külföldön, ez minden eddigi választás számadatait meghaladja, és jóval a legutóbbi államfőválasztás második fordulóján mért arány fölött van.

A bírónő ugyanakkor felhívást intézett a határokon túli szavazókörzeteknél sorban álló román állampolgárokhoz, hogy tanúsítsanak civilizált magatartást, ugyanis Németországban és Olaszországban például hatósági beavatkozásra volt szükség, mert fennállt a veszély, hogy a szavazóbiztosokat bántalmazni fogják.

BEC: A választási folyamat 7 órakor kezdődik és 21 órakor zárul

A szavazás 7 órakor kezdődött és 21 órakor zárul – válaszolt a Központi Választási Iroda (BEC) a választási program meghosszabbítására vonatkozó kérelmekre.

Négy igénylés érkezett a BEC-hez arra vonatkozóan, hogy hosszabbítsák meg a szavazóhelyiségek nyitvatartását. Válaszában a BEC a választási törvény vonatkozó cikkelyére hivatkozva leszögezi: a választási folyamat 7 órakor kezdődik és 21 órakor zárul.

A szavazókörzetek nyitvatartásának éjfélig való meghosszabbítását kérte többek között a római székhelyű Accademia di Romania is.

„Az igénylést az indokolja, hogy kilométeres sorok kígyóznak a szavazókörzet előtt” – fogalmaztak a kérelemben.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük