Hirdetés
Hirdetés

Közvetlenül a szülőkkel is köthetnek munkaszerződést a gyermekgondozók

Közvetlenül a szülőkkel is köthetnek munkaszerződést a gyermekgondozók Románia

Olyan törvénymódosító javaslatot fogadott el a kormány csütörtöki ülésén, amely szerint a gyermekgondozói szakma az illető személy által a gyermek szülőjével vagy törvényes képviselőjével kötött egyéni munkaszerződés alapján is gyakorolható – számolt be a munkaügyi minisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

A jelenleg hatályos törvények értelmében a gyermekgondozónak csak jogi személlyel áll módjában munkaszerződést kötni, vagy egyéni vállalkozóként (PFA) végezheti ezt a tevékenységet. Ezen változtat a kormány által elfogadott tervezet, amely szerint a szülő közvetlenül alkalmazhatja a gyermek felügyeletére kiválasztott személyt egy egyéni munkaszerződés aláírásával.

A tervezet ugyanakkor kötelezi a gyermekgondozót egyéni munkaszerződéssel foglalkoztató személyt arra, hogy összeállítsa és a munkaügyi felügyelők igénylésére bemutassa az illető munkaügyi személyi dossziéját. Ennek elmulasztása pénzbírsággal büntetendő.

A jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy a bébiszitteri képesítéssel rendelkező személyek ugyanezen feltételek mellett végezhessék a gyermekgondozói tevékenységet.

Az intézkedés a kormányprogramban is szerepel, és célja a családok gyermekgondozási és gyermekfelügyeleti szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása – közölte a kormányülést követően Dan Cărbunaru kormányszóvivő. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 29., 11:28
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nagyon helyes döntés mert én ugy éltem le az életem javát, hogy egy munkanapom nincs hat évig beteg gyermekemet gondoztam amire egy lejt sem kaptam és halála után még ketöt fel neveltem akiket mindentöl féltettem és mainapig féltek.

 • User
  Dátum: 2022. május 1., 12:42
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Félig cikk,trükkös tudósitás !
  Ha a szülő munkaszerződést köt a bébészitterrel mennyi biztositást kell lepengessen az alkalmazott után ?
  A bébiszitter mennyi adót perkál a jövedelme után ?
  Ha a kofa Mári néni három szál petrezselyemért büntit érdemel,akkor jöhetnek a bébiszitterek,beteggondozók,napszámosok ? Üres a büdzsé ?!