Felhívás!

Tánczos Barna: zöld rendszámtáblát kapnak az elektromos autók

Tánczos Barna: zöld rendszámtáblát kapnak az elektromos autók Románia

„Megjelent a Hivatalos Közlönyben az a jogszabály, amelynek értelmében 60 napon belül már zöld rendszámtáblával látják el az elektromos autókat” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

“Ez a rendszer egyfajta zöld útlevélként fog működni a településeken, különböző előnyökhöz juttatva majd a környezetkímélő személygépkocsik tulajdonosait. Továbbá ezen jogszabály célja nemcsak a figyelem felkeltése a nulla szén-dioxid-kibocsátású gépjárművek iránt, hanem az önkormányzatok megsegítése is, hogy ezáltal könnyebben tudják megkülönböztetni a zéró emissziós gépjárműveket a szennyező gépjárművektől, és majd igény szerint a nagyvárosokban bizonyos zónákban korlátozni lehet a belsőégésű motorral felszerelt gépjárművek behajtási jogát, annak érdekében, hogy a levegő minősége javuljon, és csökkentsük a forgalmat” – fogalmazott a tárcavezető.

A kezdeményezést a belügyi és a szállításügyi minisztériumokkal közösen dolgozta ki a környezetvédelmi szaktárca. A környezetbarát autók rendszáma fehér alapon zöld betűk és számok kombinációja lesz, a megkülönböztető jelzés pedig számos előnyhöz juttattathatja a gépkocsi tulajdonosát, amelyek kidolgozása az egyes önkormányzatok hatáskörébe tartozik. „A legfontosabb azonban, hogy a környezetkímélő járművek képesek jelentősen hozzájárulni a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez a környezetükben” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

Az RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy négy-öt éven belül 18 ezer elektromosautó-töltőállomást építhetnek a helyi önkormányzatok, amennyiben élni fognak a kormány és környezetvédelmi minisztérium által nyújtott lehetőségekkel. A kormány a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapból több mint 15 ezer töltőállomás kialakítására különített el erre a célra költségvetést, továbbá a Környezetvédelmi Alapon keresztül a környezetvédelmi szaktárca egy külön program keretében támogatja az önkormányzatoknak ezeket a törekvéseit. Az Európai Unió 2035-re irányozta elő a károsanyag-kibocsátásmentes közlekedésre való átállást, amelynek eléréséhez Tánczos Barna szerint kiszámíthatóságra van szükség. Ezt biztosítja az általa vezetett minisztérium.

(közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.