Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Kibertámadás miatt elérhetetlenné vált a kormány és több intézmény honlapja

FRISSÍTVE: Kibertámadás miatt elérhetetlenné vált a kormány és több intézmény honlapja Románia

DDOS típusú (elosztott szolgáltatásmegtagadással járó) támadások miatt elérhetetlenné vált péntek reggel a kormány, a védelmi minisztérium, a határrendészet, az állami vasúttársaság és több pénzintézet honlapja – tájékoztatott a kormány.

Hirdetés
Hirdetés

A kibertámadás miatt nem működött a gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro és bizonyos pénzintézetek honlapja.

A kormány IT-szakértői dolgoznak a hiba elhárításán, a gov.ro oldalt már elérhetővé tették.

A Killnet hackercsoport vállalta magára a támadást

A Killnet hackercsoport vállalta magára a péntek reggeli kibertámadást, amelynek következtében átmenetileg elérhetetlenné vált a kormány, a védelmi minisztérium, a határrendészet, az állami vasúttársaság és az OTP Bank honlapja – közölte az AGERPRES hírügynökséggel az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC).

“A mai napon több elosztott szolgáltatásmegtagadásos (DDoS) támadás érte romániai közintézmények és magánszervezetek honlapjait. A támadók a gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro és otpbank.ro weboldalakat vették célba azzal a szándékkal, hogy több forrásból érkező, hatalmas forgalommal történő terhelés révén elérhetetlenné tegyék ezeket. A támadást a Killnet kiberbűnözői csoport vállalta magára egy Telegram kommunikációs csatornán, és azzal indokolta, hogy a román állam Ukrajnát támogatja az Oroszországgal való katonai konfliktusban” – írta az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC).

Az intézmény nyilvánosságra fogja hozni a támadáshoz köthető IP-címek listáját.

“Ismételten hangsúlyozzuk a megfelelő kiberbiztonsági intézkedések szükségességét a weboldalak és a kiberinfrastruktúrák védelme érdekében” – írják. Egy ehhez használható kiberbiztonsági útmutató elérhető az igazgatóság honlapján, itt: https://dnsc.ro/.

2022. március elsején az orosz Killnet hackerei közzétettek egy videót, amelyben azt állítják, hogy feltörték az Anonymous csoport weboldalát, amely kiberháborút hirdetett Oroszország ellen.

Az Anonymous csoport február 25-én hirdetett kiberháborút Oroszország ellen Ukrajna lerohanása miatt. Ezt követően a csoport feltörte az orosz állami hírügynökség, valamint több kiadvány honlapját. A csoport a kiadványok weboldalain olyan üzeneteket tett közzé, amelyek Oroszország ukrajnai katonai műveletének befejezésére szólítottak fel. Az üzenetek akkor jelentek meg, amikor valaki megpróbált hozzáférni ezekhez az oldalakhoz.

Az erre reagáló, Killnet által közzétett videóban azt állítják, hogy az internet tele van hamis információkkal, és hogy “ami a világban történik, annak előbb-utóbb meg kellett történnie”, és mindezért az Egyesült Államok, az Európai Unió és a jelenlegi ukrajnai vezetés a felelős. “Ne félj, Oroszország, senki és semmi nem fenyegethet” – üzente a hackercsoport.

Feljelentést tett a Román Rendőrség a DIICOT-nál

Feljelentést tett a Román Rendőrség a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnél (DIICOT) a romániai kormányzati weboldalak ellen indított pénteki kibertámadás ügyében.

A rendőrség tájékoztatásában rámutat, informatikai rendszerek működésének megzavarása, illetve informatikai berendezések vagy programok révén megvalósított törvénytelenek műveletek bűntettének gyanúja miatt tettek feljelentést az ügyben.

A közleményben a rendőrség emlékeztet, hogy a kormányzati weboldalakat terheléses (DDOS) támadás érte pénteken, azaz az elkövetők hatalmas forgalommal történő terhelés révén elérhetetlenné tették ezeket. A támadást a Killnet kiberbűnözői csoport vállalta magára. 

Kibertámadás miatt átmenetileg elérhetetlen volt a PSD honlapja

Egy kibertámadás miatt mintegy negyedórára elérhetetlenné vált péntek este a Szociáldemokrata Párt (PSD) honlapja – közölte az alakulat.

A PSD állítása szerint Oroszország áll a kibertámadás hátterében. “A párt informatikai osztálya azonnal közbelépett és helyreállította a weboldal elérhetőségét” – teszik hozzá.

A közleményben ugyanakkor az alakulat megerősíti az európai és nyugati értékek melletti elköteleződését, és ismételten elítéli az Oroszország által Ukrajna ellen indított “illegális inváziót”. 

Kibertámadás érte az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság honlapját is

Folytatódnak a romániai kormányzati intézmények, pártok és magánvállalatok weboldalai elleni kibertámadások, szombat hajnalban az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) honlapját, a www.dnsc.ro-t is terheléses (DDoS) támadás érte.

A kibertámadásról közleményben számolt be az intézmény. Azt írták, hajnali 2 óra 30 perckor érte támadás az oldalt, de 8 óra 30 percre szakembereik helyreállították annak elérhetőségét. Az igazgatóság ismételten hangsúlyozta a weboldalak és a kiberinfrastruktúrák védelmét szolgáló megfelelő intézkedések fontosságát, kiemelve, hogy az igazgatóság honlapján elérhető egy kiberbiztonsági útmutató (https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021).

A DNCS szakemberei más illetékes intézményekkel együtt dolgoznak a kibertámadások kivizsgálásán, illetve elhárításán. Az oroszbarát Killnet hackercsoport által felvállalt támadások miatt a kormány, a védelmi minisztérium, az országos határrendészet, az állami vasúttársaság, az OTP Bank, a Szociáldemokrata Párt és a DNSC honlapja vált átmenetileg elérhetetlenné – áll a közleményben, amely szerint pénteken a DNCS közzétett a támadásokhoz köthető 266 IP-címet.

FRISSÍTÉS 5: A Román Rendőrség honlapját is megtámadták

A Román Rendőrség honlapja ellen intézett kibertámadást hárítottak el szombaton az intézmény szakemberei.

A rendőrség tájékoztatása értelmében a támadás nem zavarta meg a weboldal működését, de elérhetetlenné tette a honlapot a felhasználók számára.

A közleményben megjegyzik még, hogy a Román Rendőrség honlapja kizárólag közérdekű információkat tartalmaz, bizalmas adatokat nem, és az intézmény más szolgálatait vagy informatikai rendszereit nem érintette a támadás.

A szakemberek dolgoznak a www.politiaromana.ro honlap elérhetőségének helyreállításán – áll még a tájékoztatásban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük