Felhívás!

Közel húszezer rendőr, csendőr és tűzoltó fogja biztosítani a szavazóhelyiségek biztonságát

Közel húszezer rendőr, csendőr és tűzoltó fogja biztosítani a szavazóhelyiségek biztonságát Románia

Az ország 18.748 szavazókörzeténél mintegy húszezer rendőr, csendőr, határőr, tűzoltó felel a biztonságért vasárnap, az államelnök-választások első fordulójának napján.

Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő pénteken közölte, vasárnap összesen 37.000 belügyi alkalmazottat mozgósítanak.

A szóvivő beszámolója szerint minden megyébe időben, belügyminisztériumi felügyelet alatt eljuttatták a szavazáshoz szükséges kellékeket, amelyeket szombaton vesznek át a szavazókörzeti irodák elnökei.

A választópolgárok a személyazonossági igazolványukban szereplő állandó lakhelynek megfelelő körzetnél voksolhatnak, illetve amennyiben más településen tartózkodnak, az illető település bármely szavazóhelyiségében leadhatják voksukat.

A szavazáshoz a következő személyazonossági okmányok bármelyike megfelelő: személyi igazolvány; ideiglenes személyi igazolvány; diplomata-útlevél; elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, a katonai iskolák hallgatói esetében katonai szolgálati könyv. Románia határain belül egyszerű útlevéllel, egyszerű elektronikus útlevéllel vagy ideiglenes egyszerű útlevéllel csak azok a román állampolgárok szavazhatnak, akiknek külföldön van az állandó lakhelyük, de Romániában adják le voksukat.

A szóvivő emlékeztetett, hogy ezen a választáson is használni fogják a választási részvételt monitorozó és a többszöri szavazás megelőzésére szolgáló informatikai rendszert.

A Lakosság-nyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság azt javasolta megyei kirendeltségeinek, hogy szombaton és vasárnap is tartsanak nyitva, hogy azok az állampolgárok is személyazonossági okmányhoz juthassanak, akiknek éppen nincs érvényes, a szavazáskor felmutatható dokumentumuk.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.