Hirdetés
Hirdetés

Egy gyilkos azt állítja: letöltötte életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve

Egy gyilkos azt állítja: letöltötte életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve Külföld

Iowában egy gyilkos azt állította, hogy letöltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve, így most szabadlábra kell helyezni őt. A bíróság elutasította a beadványt – jelentette pénteken az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a Des Moines Register című helyi lap nyomán.

Hirdetés
Hirdetés

A tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt, ma 66 éves Benjamin Schreibert egy 1996-ban elkövetett halálos késelésért ítélték el.

Négy évvel ezelőtt azonban a férfi egy vesekő miatt szepszist kapott és leállt a szíve. De mivel azonnal kórházba szállították, sikerült az újraélesztése. Ügyvédje bírósághoz fordult, s azzal érvelt védence szabadon bocsátása mellett, hogy mivel Schreiber a klinikai halál állapotában volt, meghalt, következésképpen le is töltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését. “Bebörtönzése tehát jogellenes, és azonnal szabadlábra kel helyezni” – fogalmazott beadványában az ügyvéd.

Egy alsóbb fokú bíróság már elutasította a kérvényt. Az iowai fellebbviteli bíróság ezt a döntést hagyta helyben pénteken.

A háromtagú bíróság “eredetinek” tartotta az elítélt és ügyvédje beadványát, de – mint a végzés fogalmazott – “nem bizonyult meggyőzőnek”. Amanda Potterfield bírónő azzal érvelt: Schreiber “vagy életben van, és akkor börtönben kell maradnia, vagy halott, de akkor a beadvány nem valódi”. Hiszen Benjamin Schreiber nem lehet halott, ha képes volt aláírni a beadvány jogi dokumentumait – magyarázta a bírónő.

A The New York Times című lap megjegyezte: Schreiber esete különös, de nem egyedi. A két New York-i rendőr meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélt Jerry Rosenberg 1988-ban szintén azzal az érveléssel próbált szabadulni az életfogytig tartó börtönbüntetésből, hogy beteg volt, és egyszer leállt a szíve. A bíróság akkor is elutasító döntést hozott, mondván: Rosenberg “jogilag nem halt meg, erről tanúskodik jelenléte a tárgyalóteremben”.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 11., 10:06
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Igen ám de nem hagyta abba a lélegzést,aki meghal annak a lelke 7g /ha jól tudom/ súlyveszteséget okoz.Az meg hol van?Benne marast? Igen!Tehát nem halt meg!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 12., 14:51
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az a helyzet,hogy ‘sztárügyvédek’a saját sikerük eléréséért kitalálnak mindenféle baromságot ,a bírók pedig kénytelenek lenyelni azokat mert ott vannak a kicsi kapuk…az emberi jogok és bla bla bla…Ingyen elvállalják ,hogy kimossák a mezei gyilkosokat/bűnözőket ?hogy aztán a maffiózók is hozzájuk forduljanak…láttunk elég ilyen sok filmet,ugye?