Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szombaton is szavazhatnak a külföldön élők

Szombaton is szavazhatnak a külföldön élők Románia

A külföldön élő román állampolgárok szombaton 7 és 21 óra között járulhatnak az urnákhoz az államfőválasztáson. Ez az első alkalom, amikor a diaszpórában élők három napon át szavazhatnak.

Hirdetés
Hirdetés

Pénteken helyi idő szerint 12 és 21 óra között tartottak nyitva a külföldön kialakított szavazókörzetek, vasárnap pedig 7 és 21 óra között lehet majd voksolni. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazókörzetek székhelyén vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig gyakorolhatják még szavazati jogukat.

Szombaton 10 óráig csaknem 90 ezer külföldön élő román állampolgár járult az urnákhoz az ország határain kívül kialakított szavazókörzeteknél – tájékoztatott a külügyminisztérium.

Romániai idő szerint 10 óráig 776 szavazókörzetet nyitottak meg, és ugyanezen időpontig 88.044 román állampolgár élt választójogával a pénteki urnanyitás óta.

Az európai, ázsiai, afrikai és ausztráliai szavazókörökben van folyamatban jelenleg a voksolás – hangsúlyozza a közlemény.

A külföldön kialakított, összesen 835 szavazókörben péntek dél óta várják a román választópolgárokat. A szavazóhelyiségek szombaton és vasárnap 7 és 21 óra között tartanak nyitva.

A szaktárca felhívja a külföldön élő román állampolgárok figyelmét, hogy használják ki a többnapos szavazás lehetőségét, az esetleges vasárnapi zsúfoltság elkerülése érdekében.

A legtöbb szavazóhelyiséget Spanyolországban rendezték be: 99 településen összesen 143-at. Ezek közül kilenc Madridban található.

Olaszországban 142, Németországban 79, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában 72, Franciaországban pedig 50 szavazóhelyiségben várják a román állampolgárokat.

A www.votstrainatate.ro adatai szerint 43.003 külföldön élő román állampolgár a levélszavazás lehetőségét választotta.

A levélben szavazók ellenőrizhetik online, hogy borítékukat kézbesítették-e

Az államfőválasztáson levélben szavazók ellenőrizhetik a votstrainatate.ro weboldalon, hogy a szavazatukat tartalmazó boríték célba ért-e – közölte pénteken az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Az AEP tájékoztatása szerint azok a román állampolgárok, akik kérték, hogy levélben szavazhassanak, és ez irányú kérelmüket jóvá is hagyták, a votstrainatate.ro weboldalon ellenőrizhetik a szavazatukat tartalmazó boríték státuszát, vagyis azt, hogy az eljutott-e valamely illetékes szavazókörzethez, nagykövetséghez, külképviselethez.

A boríték törvényes határidőn belül való átvétele igazolja a szavazati jog gyakorlását – jegyzi még meg az AEP.

A második fordulóra szóló 2000 levélszavazatot regisztráltak

Az államfőválasztás második fordulójára szóló 2000 levélszavazatot regisztrált az Állandó Választási Hatóság – közölte Anamaria Revnic-Călugăriţa szóvivő.

A szóvivő szerint a második fordulóra érvényes borítékokat csak november 24-én, a 21 órai urnazárás után fogják felbontani. Hozzátette, amennyiben olyan jelöltet jelöltek be a szavazólapon, aki nem szerepel a második fordulóba jutott két jelölt között, a voksot érvénytelennek nyilvánítják.

Anamaria Revnic-Călugăriţa rámutatott, azoknak a külföldön élő román állampolgároknak, akik a levélszavazást választották, egyszerre küldték el mindkét forduló szavazólapjait, mivel – érvelt a szóvivő – a két forduló között nem lett volna idő eljuttatni a második fordulós borítékot. Így ezek a választópolgárok tulajdonképpen két egyforma szavazólapot kaptak kézhez, a második fordulóra szóló boríték visszaküldésével azonban várniuk kellett volna addig, amíg kiderül, hogy melyik két jelölt jut a második körbe.

A szóvivő leszögezte, hogy a levélszavazással kapcsolatos utasítások nagyon világosak. Azok, akik már beküldték a borítékokat a második fordulóra, nem szavazhatnak még egyszer – nyomatékosította.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük