Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ki védi a kisdedet?

Ki védi a kisdedet? Románia

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint tavaly az év első kilenc hónapjában Románia-szerte, Erdély-szerte összesen 825 kisgyermek hunyt el egyéves életkor betöltése előtt.

Hirdetés
Hirdetés

Közülük 454 falusi környezetben született. A 12 hónapos életkor alatti romániai gyermekhalandóság évi átlaga 1200 körül mozog, valószínűleg tavaly is sikerült elérni vagy megközelíteni ezt a szomorú számértéket (a 825 nem teljes évi adat).

A korai elhalálozások leggyakoribb okai az egészségügyi rendszer hiányosságaihoz köthetők. A fent nevezett intézet nyilvántartásainak alapján tavaly az év első kilenc hónapjában országszerte 131 967 élve születést jegyeztek hivatalosan, a tavalyelőtt szintén kilenc hónap alatt 147 388 volt a szám – a visszaesés számottevő.

Tavaly január elejétől szeptember végéig 15 csecsemő hunyt el a szülészeten – vagyis nem sokkal a világra jötte után -, tavalyelőtt 11 ilyen eset jutott az első kilenc hónapra. Magas azoknak a szülészeteknek, kórházaknak a száma, ahol az orvosi, egészségügyi felszereltség sürgős bővítésre, korszerűsítésre szorul.

Vannak szülészetek, ahol a bonyolultabb eseteket nem fogadják, hanem a közeli körzetből is más városba irányítják, szállítják a várandós kismamákat. Előfordult régebb már olyan is, hogy az édesanya ikrei két különböző városban születtek!

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások