Felhívás!

A NATO miatt lázadnak

A NATO miatt lázadnak Románia

A Fekete-tenger közelében már régóta működő repülőtér és katonai bázis kibővítésének okán helyi lakosok háborognak, és készülnek perelni a román államot.

A méltatlankodások oka az, hogy az érintettek kevésnek ítélik azt az árat, amit a területkisajátításért cserében kaptak, illetve kapnának. Csaknem ezer helyi és környékbeli lakost köteleztek arra, hogy földterületéről – egyről vagy többről – lemondjanak. A 12 milliárd (!) lejes beruházás 2400 hektárra terjed ki a tervek szerint.

A kártérítési listán szereplő személyek csoportosan vagy egyénileg próbálják érdekeiket érvényesíteni, elmondásaik szerint az elvett, államilag kisajátított földjeikért csak a piaci ár egyhatodát kapnák, amennyiben nem fellebbeznek. Az érintettek némelyike nagybani gazdálkodással foglalkozik, számításaik szerint a földterület elvesztése és a kieső termény legalább egymillió eurós kárt okoz, és több évre számítva ez még halmozódik.

A lakosok azt remélik, a hivatásos értékfelmérők megállapítják majd a méltányos földárakat, telekárakat, és ennek alapján, bírósági határozatok birtokában lehet majd benyújtani a konkrét követeléseket az államnak.

Sajtóhírek szerint a Kogalniceanu reptér közelében több ezer amerikai és NATO-katona állandó jelenlétét biztosító bázis épül.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.