Hirdetés
Hirdetés

Caracali ügy: a DIICOT sem biztos abban, hogy meghalt a két lány

Caracali ügy: a DIICOT sem biztos abban, hogy meghalt a két lány Románia

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) nem rendelkezik minden kétséget kizáró bizonyítékkal arról, hogy nincs már életben a Caracalban múlt héten eltűnt, a gyanú szerint nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány – közölte Felix Bănilă, a DIICOT főügyésze szerdai sajtóértekezletén.

Hirdetés
Hirdetés

A gyilkosságot ugyan beismerte vasárnap az ügyben gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő 66 éves Gheorghe Dincă, de a holttest – amelyről a gyanúsított azt állította, hogy elégette – nem került elő, és a házkutatás során a megjelölt helyen talált csontok és fogak antropológiai-, illetve DNS-vizsgálata sem fejeződött be. A nemi erőszakról az elrabolt lány beszélt a hatóságoknak, amikor – annak feltöltőkártyás telefonját megszerezve – csütörtökön sikerült felhívnia a 112-es segélyhívót.

Az ügyészség jelen pillanatban nem zárja ki, hogy a 15 éves Alexandra, sőt, akár gyanúsított által bevallott másik gyilkosság feltételezett áldozata is, az áprilisban eltűnt 18 éves Luiza még életben van.

“Mindaddig, amíg nincsenek cáfolhatatlan bizonyítékok arra, hogy a lányok meghaltak, nem tekinthetünk el attól az eshetőségtől, hogy életben vannak” – nyilatkozta szerdai sajtóértekezletén Bănilă.

Kétséges, hogy a gyanúsított elégette a holttestet

A főügyész szavaiból kiderült, kétségei vannak afelől, hogy el lehetett volna égetni és szinte nyomtalanul eltüntetni egy holttestet a gyanúsított által megnevezett, általa összetákolt fémhordóban.

“Ez gyakorlatilag nem egy hordó a szó valódi értelmében, inkább mondjuk egy kályha, egy improvizált égővel. Ez egy házi gyártmányú fémállvány, amelyet valószínűleg különféle tárgyak vagy hulladékok elégetésére használtak. Nincs a henger mindkét végén fedő. Egy vas háromlábon áll, az alsó vége szabad, alá teszik a tüzet. Olyan, mint egy improvizált égőjű kályha. Figyelembe kell venni az időtényezőt is. Nem építhetünk kizárólag az alperes nyilatkozatára sem, bármilyen őszintének is tűnne”- mondta Bănilă.

A főügyész szerint a gyanúsított ellentmondásos információkkal szolgált arról is, hova vitte az áprilisban eltűnt áldozat holttestét: először azt állította, hogy az Olt folyóba, majd azt, hogy a Duna vizébe dobta.

“Előbb azt állította, hogy az Oltba dobta, később azt mondta, hogy a Dunába dobta. Amikor arra kérték, hogy kövesse a régi útvonalat, zavartan viselkedett, azt mondta, hogy éjszaka és mellékutakon járt, és hogy már nem emlékszik pontosan merre ment”- mondta el Bănilă.

A genetikai vizsgálatok eredménye egyelőre annyit bizonyított, hogy Alexandra a gyanúsított autójában és lakásában is tartózkodott. A főügyész hangsúlyozta, hogy a Gheorghe Dincă házából származó csontdarabokon végzett genetikai és antropológiai tesztekből “mégcsak előzetes következtetést sem lehet levonni”, minden, ami a sajtóban megjelent “hivatalosan meg nem erősített forrásból származik”.

Hazugságvizsgálatnak vetik alá Dincát

Bănilă bejelentette, Gheorge Dincát hazugságvizsgálatnak fogják alávetni, amelyhez a gyanúsított is beleegyezését adta.

Csütörtökön egyébként a rendőrség újra felforgatta a környéket, miután egy olyan bejelentést kaptak, hogy Alexandrát a gyanúsított háza közelében lévő elhagyott ház padlásán tartják megkötözve. Kedden az áprilisban eltűnt Luiza anyja is olyan üzenetet kapott, miszerint lánya – egy megnevezett caracali lakásban – életben van. Mindkét bejelentés hamisnak bizonyult.

Az illetékességét firtató kérdésre a főügyész a sajtóértekezleten azt mondta, hogy az emberkereskedelemmel és gyermekkereskedelemmel összefüggő esetekben kizárólag a DIICOT az illetékes. Bănilă azonban – a nyomozás érdekeire hivatkozva – következetesen elhárított minden olyan kérdést, amely azt firtatta, hogy kapcsolatban áll-e a gyanúsított valamilyen emberkereskedő bandával, vagy volt-e bűnsegédje. Megerősítette viszont, hogy Dincăa ellen sem Romániában, sem 2002 és 2008 közötti olaszországi tartózkodása során nem folytattak korábban büntető eljárást.

A főügyész elmondta: a gyanúsított házának udvarán talált, cementtel felöntött árkokat – amelyekről a román média azt feltételezi, hogy további gyilkosságok áldozatainak maradványait rejthetik – egyelőre nem tárták fel, főleg azért, mert a helyszíni vizsgálatokat a gyanúsított jelenlétében kell végezniük, márpedig a letartóztatásakor elszenvedett sérüléseire panaszkodó Dincăt egyelőre a börtönkórházban ápolják. Bănilă hozzátette, hogy az udvarban lévő gödröket nem a közelmúltban ásták, a korábban autójavításra használt szerelőgödörben pedig nem találtak semmit.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. augusztus 1., 9:30
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Ingyen cirkusz , ez kell a nepnek , az derul ki , hogy nem is oltek meg oket hanem valahol kulfoldon mind prostitualtak futassa a bunbanda .Az oreg pedik a banda kezere dolgozott, mind kerito .Gyonyoru tarsasag !!!!!