Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könnyítésekkel ösztönzi a kormány az adóhátralékok törlesztését

Könnyítésekkel ösztönzi a kormány az adóhátralékok törlesztését Románia

Különböző könnyítésekkel ösztönzi a román kormány az egymillió lejnél nagyobb adóhátralékok befizetését, az ennél kisebb hátralékoknál pedig elengedik a büntetőkamatokat, ha az adósságot november 30-ig törlesztik.

Hirdetés
Hirdetés

A bukaresti sajtó által adóamnesztiaként emlegetett rendeletet szerdán fogadta el a kabinet.

Az intézkedés értelmében az adósok – cégek vagy magánszemélyek – fél éven belül átütemezési tervet nyújthatnak be a területileg illetékes adóhatósághoz, amelynek részeként kezdeményezhetik az adóhátralék értékpapírokká konvertálását, vagy átadhatnak az adósság fejében tulajdonukban lévő ingatlanokat is. Az adóhátralékot legfeljebb tíz évre lehet átütemezni, az adóhatóság pedig – bizonyos feltételek teljesítése esetén – el is engedheti az adósság 30-tól 50 százalékig terjedő hányadának befizetését.

A könnyítések elnyerésének egyik feltétele, hogy az adós december 15-ig befizesse a folyó évre esedékes adóterheit, az átütemezés első évében is naprakészen fizessen adót, a második évtől kezdődően pedig a hátralékból is törleszteni kezdjen. Azok az adóalanyok számíthatnak adóhátralékuk 30-50 százalékának elengedésére, amelyek még idén törlesztik annak 5-15 százalékát.

A Mediafax hírügynökség által közölt adatok szerint a kormány intézkedése 312 ezer adóalanyt érint, amelyek 33 milliárd 724 millió lejes adótartozást halmoztak fel.

Romániában legutóbb 2015-ben hirdetett a kormány „adóamnesztiát”, akkor szintén a büntetőkamatok elengedésével próbálták ösztönzi, hogy minél több cég és magánszemély fizesse be maradéktalanul az adóját.

Teodorovici: 2700 cég pénzügyi újjászervezése valósulhat meg

A kormány szerdai ülésén jóváhagyott egy mechanizmust, amellyel 2.700 vállalat pénzügyi újjászervezése valósulhat meg – jelentette be a kabinet ülését követően Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

„Ez nem adóamnesztia, ahogyan az a sajtóban sokfele megjelent. Pénzügyi szerkezetátalakításról beszélünk, amely része egy gazdasági környezettel kapcsolatos intézkedéscsomagnak” – szögezte le Teodorovici.

Közölte: az intézkedést nem az állami költségvetési források kiürülése miatt hozták, hanem az üzleti szereplőkkel és a nemzetközi intézményekkel folytatott párbeszéd eredményeként.

„Önök nagyon jól tudják, hogy a cégek adósságai mintegy 30 milliárd lejre rúgnak, ezért kötelesek vagyunk intézkedéseket foganatosítani, hogy ezen összegek legalább egy része befolyjon az állami kincstárba” – magyarázta a pénzügyminiszter.

Elmondása értelmében az eljárást két kategóriára alkalmazzák: azon adófizetőkre, akik egymillió lejnél nagyobb adósságot halmoztak fel, és azokra, akik ennél kevesebbet.

Kimutatása szerint 2.700 olyan cég van, amelyek által felhalmozott adósság egyenként meghaladja az egymillió lejt.

„Az intézkedés 255 ezer munkahelyet menthet meg, ami azt jelenti, hogy mintegy egymillió család életére lehet pozitív hatással” – állítja a miniszter.

Kiemelte, hogy az intézkedés mintegy 1.800 közintézményt is érint.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük