Hirdetés
Hirdetés

Kenyérgondok a pékiparban

Kenyérgondok a pékiparban Románia

A malom- és pékipari ágazat romániai szakmai, érdek-képviseleti szervezetének elnöke munkaerőhiányról panaszkodott. Rámutatott, hogy az ágazatban dolgozók jelenlegi létszáma 60 ezer körül van, noha még legalább 6 ezer alkalmazottra lenne szükség.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök szerint a pékipari munkakör nem túlságosan vonzó az alacsony bérek miatt, pláne, hogy nehéz munkakörülmények között, több váltásban kell dolgozni. A kenyeret és egyéb pékipari termékeket (sütemények, kekszek, csomagolt tészták stb.) előállító és forgalmazó cégek nem kapnak sem európai uniós, sem román állami támogatást, nincs lehetőségük pályázati forrásokhoz hozzájutni, sorolta a tetézett gondokat az elnök, aki azt is megemlítette, a felmérések alapján a romániai fogyasztók 70 százaléka a friss pékárukat kedveli, főként olyan kenyeret, kiflit, perecet stb., amit az üzleti eladó csomagol be.

Az egy főre jutó  évi romániai kenyérfogyasztás meghaladja az európai uniós átlagot. Ennek egyik magyarázata az, hogy a lakosság jelentős részaránya kenyérrel pótolja a hiányos élelmiszerkészletét, emellett az étkezési szokások is emelik az évi átlagot, sokan a levesekkel is kenyeret esznek.

(bl)
 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük