Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor: az RMDSZ meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt

Kelemen Hunor: az RMDSZ meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt Románia

Amennyiben az Orban-kormány felelősséget vállal a parlamentben a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt, jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Agerpres hírügynökségnek, hangsúlyozva azonban, hogy a Szövetség jelenleg nem érdekelt a kormányzásban.

Hirdetés
Hirdetés

„Várjuk, hogy a parlament elé jöjjenek a felelősségvállalási nyilatkozattal, ezt követően kötelező módon lesz egy bizalmatlansági indítvány azok részéről, akik nem értenek egyet sem a módosítási eljárással, sem annak tartalmával. Mi már az elején kifejtettük, hogy senki nem kérhet tőlünk olyat, ami közösségünk érdeke ellen van. Mi tehát nem támogattuk a kétfordulós polgármester-választást és megmondtuk, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ne módosuljanak a játékszabályok 2020-ban, néhány hónappal a helyhatósági választások előtt. A felelősségvállalás esetében az egyetlen megoldás arra, hogy a törvény mégse lépjen hatályba, a kormány megbuktatása, és ez csak bizalmatlansági indítvánnyal érhető el. Mi meg fogjuk szavazni a bizalmatlansági indítványt. Nincs semmi harag, nem állunk senkivel konfliktusban, álláspontunkat már ismerték akkor, amikor aláírtuk a PNL-kormányt támogató egyezményt” – mondta Kelemen.

Hozzáfűzte, a kormányülés előtt Ludovic Orban kormányfő felhívta őt telefonon és elmondta, hogy erre készülnek, ő pedig azt válaszolta, hogy ha lesz lehetőség, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be és meg is szavazzák.

Az Orban-kormány megbuktatása esetében valószínűleg szintén a Nemzeti Liberális Páert (PNL) fog kormányt alakítani, vélte Kelemen, de nyomatékosította, hogy az RMDSZ nem szándékozik kormányra kerülni.

Leszögezte, nem akar előreszaladni az időben és spekulációkba bonyolódni, hogy mi lesz a következő kormánnyal.

„Én most csak az első lépésről beszélek. A felelősségvállalás esetében az első lépés a bizalmatlansági indítvány. Ha az átmegy, beindul egy másik eljárás, de erről majd akkor beszélünk. A labda az államelnök térfelén lesz és nem a politkai pártokén” – szögezte le Kelemen.

Az RMDSZ csütörtökön kiadott közleményében is leszögezte, hogy támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt: ‘Ma a kormány bejelentette, hogy felelősségvállalással készül módosítani az önkormányzati választás törvényén, azaz kétfordulós polgármester-választást vezetne be. Az RMDSZ-nek mindig világos volt az álláspontja erről: a szabályokon nem szabad játék közben módosítani. Ludovic Orban kormányának beiktatása előtt is elmondtuk: csak úgy tudjuk támogatni az új kabinetet, ha az sem sürgősségi kormányrendelettel, sem felelősségvállalással nem módosít a választási törvényen. A Szövetség támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt.’

Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a kormány felelősséget fog vállalni a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások