Felhívás!

A kormány felelősséget vállal a kétfordulós polgármester-választás bevezetésére

A kormány felelősséget vállal a kétfordulós polgármester-választás bevezetésére Románia

A kormány felelősséget vállal a parlamentben a kétfordulós polgármester-választás bevezetésére, jelentette be csütörtökön Ludovic Orban kormányfő.

Orban a csütörtöki kormányülésen jelentette be, hogy a kérdést megvitatták, és úgy döntöttek, hogy a kormány felelősséget fog vállalni a parlament előtt a kétfordulós polgármester-választás bevezetése érdekében.

A kormány a tervezetről szóló levelet hétfőn küldi el a parlamentnek – közölte Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Dancă elmondta, a törvényhozóknak címzett levélben a kormány kérni fogja, hogy rendkívüli parlamenti ülésszakot hívjanak össze, amelynek keretében a Ludovic Orban vezette kabinet felelősséget vállal majd a kétfordulós polgármester-választás törvényéért.

A miniszterelnöki kancellária vezetője azt is közölte, a tervezet nem vonatkozik a megyeitanács-elnökök megválasztására, csak kimondottan a polgármesterekére.

Ciolacu: az RMDSZ-szel együtt fogunk bizalmatlansági indítványt benyújtani

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt fog bizalmatlansági indítványt benyújtani – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu ügyvivő PSD-elnök, miután a kormány közölte, hogy felelősséget fog vállalni a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

“Első partnereinkkel, az RMDSZ-frakcióval együtt fogunk bizalmatlansági indítványt benyújtani, és mondom én önöknek, hogy ez a bizalmatlansági indítvány célba fog érni” – jelentette ki Ciolacu.

Azt is elmondta, a PSD nem támogatja az előrehozott választásokat, és be fogja bizonyítani, hogy képes egy új parlamenti többség létrehozására.

A PSD ügyvivő elnöke megerősítette korábbi kijelentését, miszerint a bizalmatlansági indítvány sikere esetében sem fognak PSD-tagot javasolni a miniszterelnöki székbe.

Marcel Ciolacu elmondta, telefonon beszélt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, aki azt mondta neki, hogy az RMDSZ támogatni fogja a PSD által kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványt.

Az ügyvivő pártelnök azt mondta, három nappal azt követően, hogy a kormány felelősséget vállal a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért, bizalmatlansági indítványt fognak benyújtani, és Kelemen Hunor támogatja ebben, mert “nem korrekt a játék közben módosítani a szabályokon.”

Ciolacu arra is hivatkozott, hogy egy alkotmánybírósági döntés értelmében hat hónappal a választások előtt nem lehet módosítani a választási törvényeken, sőt, a Velencei Bizottság egy ajánlása alapján ez az időszak egy év.

A PSD ideiglenes elnöke arról is beszélt, hogy az RMDSZ-szel nem köti össze politikai szövetség, csak bizonyos elvekben értenek egyet. Ugyanakkor nem tartotta kizártnak, hogy – amennyiben a PSD-nek a jövőben nagyon jó politikai programja lesz – politikai partnerre talál az RMDSZ-ben.

Barna: a kétfordulós polgármester-választás – az USR és a kormány közötti egyezmény egy másik fontos célkitűzése

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke üdvözli a kormány azon szándékát, hogy felelősséget vállaljon a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért, rámutatva, ez is fontos célkitűzésként szerepelt az USR és a kormány közötti egyezményben.

“Az USR már két éve folyamatosan kéri a kormánytól a kétfordulós választásra való visszatérést a polgármesterek esetében. Egyébként ez volt az egyik feltétele annak, hogy a jelenlegi kabinet megkapta a bizalmi szavazatunkat. Az akkor aláírt politikai egyezményben voltak még olyan pontok, amelyek esetében továbbra is várunk a megoldásra” – írta Barna csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Véleménye szerint a jelenlegi egyfordulós polgármester-választás megpróbálja kijátszani a demokráciát, és ez a polgárok kárára van.

Barna azt üzeni ugyanakkor a szociáldemokratáknak és “a demokrácia többi ellenségének, hogy ne ringassák magukat illúziókba”.

“Nem fogunk támogatni semmiféle indítványt vagy más akciót, amely meg akarja akadályozni az állampolgárokat, hogy törvényes módon megválasszák polgármestereiket” – szögezte le Dan Barna.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.