Hirdetés
Hirdetés

Orban elismeri, hogy “kissé megszegték” az RMDSZ-szel kötött egyezséget

Orban elismeri, hogy “kissé megszegték” az RMDSZ-szel kötött egyezséget Románia

Azzal, hogy a kormány felelősséget készül vállalni a parlamentben, hogy úgy módosítsa a helyhatósági választási törvényt, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg, “kissé megszegte az RMDSZ-szel kötött egyezséget” – állapította meg csütörtök este Ludovic Orban miniszterelnök, aki azonban hozzátette: az RMDSZ-nek lehetősége van ellenlépéseket tenni.

Hirdetés
Hirdetés

“A kétfordulós polgármester-választás ügyében valóban kissé megszegtük az RMDSZ-szel kötött egyezséget (…), de nem sürgősségi kormányrendeletet adunk ki, hanem felelősséget vállalunk a parlamentben, tehát a procedúra lehetőséget ad nekik, hogy ellenlépéseket tegyenek, ha nem értenek egyet velünk” – hangoztatta Orban.

Meglátása szerint “nem feltétlen valós” az az RMDSZ-álláspont, amely szerint a kétfordulós választás hátrányba sodorná jelöltjeiket. Véleménye szerint, ha például valahol egy “jó gazda” magyar ember és a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje jut a második fordulóba, akkor “nem gondolja”, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL), vagy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szimpatizánsai “pusztán etnikai megfontolásokból” a PSD jelöltjére szavaznának.

Úgy véli: a PSD parlamenti képviselőinek “két rossz közül kell választaniuk”: vagy kétfordulós polgármester-választás lesz, vagy lerövidítik saját mandátumukat. “Ha ugyanis megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, beindul az előre hozott választásokhoz vezető procedúra, azaz mindenki mandátuma lerövidül” – mutatott rá Orban.

Hozzátette: “rendkívül sűrű a dolguk”, ezért folytatják a jogszabályok elfogadását a felelősségvállalás módszerével és néhány esetben “kénytelenek lesznek” sürgősségi kormányrendeletet is kiadni.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások