Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor: a magyarok véleményéből, visszajelzéseiből építkezünk

Kelemen Hunor: a magyarok véleményéből, visszajelzéseiből építkezünk Románia

Egy közel kéthónapos konzultációt zár le a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Az összegyűjtött tapasztalatokról beszélt nekünk Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes, aki megköszönte a magyaroknak a fórumokon és a kormany.rmdsz.ro honlapon elmondott visszajelzéseket, kritikákat. Az RMDSZ elnökét a hétvégén zajló 16., tisztújító kongresszusról is kérdeztük. INTERJÚ.

Hamarosan véget ér a kormányzati konzultációs sorozat. Mik a tapasztalatok? El tudták juttatni a kormányzati eredményeket a közösséghez, és milyen visszajelzéseket kaptak?

A konzultáció ugyan a végéhez közeledik, ám ezzel nem zárul le a párbeszéd a közösségünkkel. Azt kértem a kollégáimtól, hogy ezt a munkát ne függesszék fel, hiszen a kormányzást sem szándékozunk felfüggeszteni, és nagyon fontos, hogy folyamatosan visszajelzéseket kapjunk a magyar emberektől. Naivság lenne azt feltételezni, hogy az emberek nagy része reggeltől estig a tévé előtt ül, vagy a közösségi médiát olvasva figyeli a bukaresti történéseket, és látja a mi munkánkat.

Ami a tapasztalatokat illeti: a pedagógusokat jelenleg főként az új tanügyi törvények foglalkoztatják, a gazdákat és a vállalkozókat a támogatások kérdése érdekli. A településfórumokon az infláció és a nyugdíjak, az energiaárak és a biztonság kérdése merült fel, ugyanakkor gyakran előtérbe kerültek a helyi ügyek is: a csatornázás, az utak rendbetétele, az épülő uszoda vagy az épp felújítás alatt álló iskola.

Mekkora gondot jelent, hogy az RMDSZ vezető személyiségeinek jelentős része Bukarestben van, és az energiák nagyobbik hányadát köti le a kormányzás?

Ebben az időszakban nyilván több időt kell töltenünk Bukarestben a kormányzás miatt, és valamelyest átrendeződnek a hangsúlyok. De soha nem szabad szem elől téveszteni, hogy a kormányzás nem cél, hanem eszköz. A cél továbbra is az, hogy közösségünk érdekeit képviseljük – ehhez pedig párbeszédre van szükség, hogy lássuk, miben érdemes változtatnunk. Én ennek tulajdonítom be azt, hogy a konzultáción a visszajelzések, vélemények is őszinték voltak, és köszönet a kritikáért is, ezekből építkezni fogunk!

Másik témánk az RMDSZ kongresszusa. Egyedüli jelöltként indul a szövetségi elnöki tisztségért. Minek tudja be, hogy nincs ellenjelöltje?

Úgy látom, sikeres négy év áll mögöttünk. Sikeresek voltunk a választásokon, és – bár nem tartunk még a ciklus végénél – komoly sikereink vannak a kormányzásban is. Érdemes hát folytatni, amit elkezdtünk. Azt, hogy nincs kihívóm, leginkább annak tudom be, hogy azzal a munkával, amit az elmúlt években végeztem a csapatommal, a Szövetségben dolgozó kollégák többsége elégedett. Emellett 2024 egy olyan választási esztendő lesz, amely óriási felelősséget ró a szövetségi elnökre. A kollégáim is tudják azt, hogy ilyen körülmények között kiszámíthatóságra és stabilitásra van szükség.

Hogyan foglalná össze röviden az elmúlt négy év munkáját? Honnan hova jutott a Szövetség, melyek a legfontosabb eredményei ennek a mandátumnak?

A 2019-es kongresszust követően előbb ellenzéki szerepből politizálva kellett kiállnunk az érdekeinkért – amikor lehetett, konstruktívan, de ha kellett, kritikusan. 2020-ban, amikor a koronavírus-járvány idején az akkori kormány cserbenhagyta a gazdaságot, a vállalkozásokat, a gazdákat és a magyarokat is, mi megszerveztük a magyar nyelvű segítségnyújtást, megerősítettük a közösségünket, és még abban az évben a nehézségek ellenére két választáson is kiemelkedő eredményt értünk el.

Az RMDSZ ma megkerülhetetlen a romániai politikában: a mi kormányzati jelenlétünk nélkül nem lehet sikeres országot építeni. Én büszke vagyok erre, hiszen ennek köszönhetően 203 bölcsődét építhetünk az országban, 190 magyar vonatkozású oktatási intézményt újíthatunk fel, a kisnyugdíjasok nyugdíját a drágulások mértékéhez igazíthattuk, és elértük, hogy ne legyen kétszer drágább a gáz és az áram. Ez mind-mind a mi munkánk, ahogyan az is, hogy 1813 településen víz-, szennyvíz- és gázhálózatot, utakat, hidakat építünk vagy újítunk fel, 57 ezer hektár erdőt ültetünk, illetve egyre több közösség használhatja szabadon helyi szimbólumait.

Hogy az RMDSZ életében miért fontos a kongresszus, megválaszolta. De miben fontos a magyarság számára a hétvégi temesvári kongresszus, mire készülnek?

Olyan dokumentumokat fogunk elfogadni, amelyek a következő évekre stratégiai irányt mutatnak, különböző területeken fogalmazzák meg a közpolitikai célokat. A Szövetség több mint harmincéves programját ezúttal is változatlanul hagyjuk, viszont ahogyan az kongresszusról kongresszusra lenni szokott: aktualizáljuk feladatainkat, a ma kihívásaihoz igazítjuk azokat.

Románia számára minden feltétel adott a felzárkózáshoz. Most, amikor óriási változások és lehetőségek előtt állunk, nekünk többet, jobban, okosabban kell dolgozni. Én erre vállalkozom szövetségi elnökként, és ehhez kérem kollegáim bizalmát, támogatását is.

(Támogatott tartalom.)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 28., 10:41
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Milyen sikerről beszél?hogy sikerült meg szavazni,hogy mennyi összeg számít lopásnak?vagy meg szavazták a kötelező oltást? Arról miért nem beszél,hogy sok gyárba alig kapnak kézhez 1500 lejt.

 • User
  Dátum: 2023. április 28., 12:53
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Amint latom csak egy velemeny van (vagy csak ennyit mertek kozolni, mert a tobbi olyan durva, hogy ejtettek ) de ez is negativ , ugy hogy a velemenyekre nincs nagyon amit epiteni . Itt, ha becsuletes valasztasok volnanak, az RMDSZ meg a 2, 5 %-ot sem erne el. Na de sabaj gyerekek mert ha egyetlen magyar sem fog majd ratok szavazni, ti akkor is 5,5%-ot ertek majd el.

 • User
  Dátum: 2023. április 28., 13:40
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Te vagy a főok, amiért az rmdsz nagyot fog bukni… És megérdemlik, mert ilyen se íze se bűze színtelen, szagtalan vezetőt választottak.

 • User
  Dátum: 2023. május 2., 6:04
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Sajnos sok véleményt nem lehetett meg fogalmazni,az általuk közé tett oldalon,és amelyből Hunorka egyet se olvasót el,pedig ha már tényleg arra építkeznek nem így indul a neki a következő mandátumának.De ahogy egykor Markó Béla bácsinak, Hunorkanak is egyetlen dolog a fontos,hogy kormányon lehessen,és bármi áron, még akkor is ha épp a magyarság kárára megy mind ez.Kampany moto a közösségért kormányzzunk jobb nem jutott eszünkbe aztán következőre ha meg lesz ki találunk jobbat….

 • User
  Dátum: 2023. május 2., 16:56
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A hiányzó szavazatokat a cigányokéval próbálják pótolni. Ez az új stratégia! Nyíltan ki is mondják. Ők számon se kérik majd a,, programot „! Ide jutottunk! De ha elszámolják magukat a politikus urak és az kevés lesz?

 • User
  Dátum: 2023. május 2., 18:05
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A,, frisen megalasztot Elnok ur” a magadfajták szavazataira is számíthat, erről megfeledkeztem! Amúgy jól trollkodsz, mert remélem, hogy az vagy.

 • User
  Dátum: 2023. május 3., 23:03
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Mé? Szerinted ez mit tud felmutatni? Milyen kihívóról beszélsz? El van döntve már a polcon, hogy ki volt,ki van és ki lesz. Másnak kuss a neve… Ne viccelj már, nem ha nem lenne cenzúrázott a média,akkor sok minden kiderülne!

 • User
  Dátum: 2023. május 5., 9:58
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ne búsuljon,azoknak mindig van ,mert ők a szavazó társadalom tartóoszlopai.És kevésért meg lehet venni …miccs+sőr ,liszt,cukor,olaj(az olcsó féléből).A vezetők „special”adományokban részesülnek.Tiszta
  parlamenti felépítés.