Hirdetés
Hirdetés

Eső keseríti a gazdák mindennapjait

Eső keseríti a gazdák mindennapjait Kovászna megye

Az Európa Bizottság (EB) Közös Kutatóközpontjának jelentése szerint lehetséges, hogy Európát a tavalyi évhez hasonlóan idén is szárazság sújtja. A jelentés apropóján arról érdeklődtünk illetékesektől, az utóbbi időszak időjárása mennyire megfelelő a háromszéki agráriumnak, illetve gazdáknak?

Hirdetés
Hirdetés

Amennyiben a kutatóközpont szakembereinek előrejelzése beigazolódik, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Írország, az Egyesült Krályság, Ézsak-Olaszország és Svájc mellett Romániában is gondot okozhat a szárazság. Kozma Béla, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Kamara vezetője szerint Háromszéken egyelőre nem voltak efféle problémák. „Láttuk mi is a Közös Kutatóközpont előrejelzéseit. Tavaly szárazság volt, ám idén egyelőre nincsenek ilyen gondjaink. Ami a következő időszakot illeti, az Országos Meteorológiai Szolgálat még nem közölte arra vonatkozó előrejelzését” – mondta.

Egy hét jó idő kellene

A háromszéki gazdáknak nem kedvez az utóbbi időszak időjárása, ám egyelőre nyilván nem a szárazság okoz gondot, nyilatkozta lapunknak Mucsi Mihály nyugalmazott kézdivásárhelyi kertészmérnök. „Katasztrófális az időjárás azokra nézve, akik még nem fejezték be a tavaszi kampányt. Lassan májusban vagyunk, és nem tudjuk, mikor fejezhetjük be az ültetést, permetezést. A repce virágzik, le kell permetezni, a búza kezelését is el kell végezni, és itt csak a fő kultúrákat mondom. Még nincs a vetés és az ültetés sem befejezve a környéken. Csak lopva lehetett ültetni, ha egyik határban nem esett, egy hektárt elültettem, ahogy más is, és lessük, hol volna olyan föld, ahol lehetne dolgozni? Ezen a héten már olyan föld nem lesz” – hangsúlyozta.

A szakember úgy véli, kellene egy hét jó idő, utána jöhetnek az esők. „A májusi eső aranyat ér, csak nehogy az áprilisi esők »átmenjenek« a májusi esőkbe, mert akkor nem fog aranyat érni, hanem katasztrófa lesz ránk nézve. Az időjárás egyáltalán nem kedvez, sőt nagyon visszaránt bennünket. Ehhez adódik az Ukrajnából behozott gabonafélék és egyéb terméket problémája” – összegzett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. április 28., 22:53
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Melyik gazdát keseríti? Amelyik nyakon mérgezi a földet a nagyobb termés miatt? Na hagyjuk már … Ezelőtt 50 évvel is volt bolond időjárás. Nehogy már most nem lesz 1 tonna pityókával több S leszünk rosszul. Az “unijo” majd kárpótol,sok siránkozó majom.
  Menjetek a nagynyavájotkba belé…

 • User
  Dátum: 2023. május 4., 13:55
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Eleg ele allunk hogy busulyuk , hogy esik az eso, a nyaron amikor majd bekoszont a kanikula akkor majd beszelgetunk !!! Orvendjunk amig esik menden csepp arannyat er !!!