Hirdetés
Hirdetés

Johannis: örülök, hogy Romániából indul egy egységes, pozitív üzenet az Európai Unió megerősítéséért

Johannis: örülök, hogy Romániából indul egy egységes, pozitív üzenet az Európai Unió megerősítéséért Románia

Örülök, hogy Romániából indul a tagállamok és az európai intézmények egységes, pozitív üzenete az Európai Unió megerősítéséért egy világos elv- és értékrendcsomag alapján – jelentette ki csütörtökön Nagyszebenben Klaus Johannis államfő.

“Románia, mint az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, és mint az európai projekt megszilárdítása mellett mélyen elkötelezett állam, ma az Európai Unió jövőjéről szóló vita központjává vált. Európa Romániába jött. Ez egy történelmi esemény, először fordul elő, hogy Romániának lehetősége van otthont adni az Európai Tanács ülésének. A mai megbeszélések megerősítették meggyőződésünket, hogy együtt tudjuk megírni az Európai Unió jövőjét. Azt szerettük volna – és most a végén azt mondhatom, hogy sikerült -, hogy az egység csúcstalálkozója legyen, az elkötelezettségünké, hogy folytatni tudjuk az integrációs projektet. (…). Örülök, hogy Romániából indul a tagállamok és az európai intézmények egységes, pozitív üzenete az Európai Unió megerősítéséért egy világos elv- értékrendcsomag alapján”- mondta Johannis, az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal és az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel közösen tartott sajtóértekezleten.

Hirdetés
Hirdetés

A román államfő reményét fejezte ki, hogy a nagyszebeni csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozat mérföldkő marad az EU történelmében.

“A két évvel ezelőtt, az alapító okiratok aláírásának 60. évfordulóján, Rómában elfogadott megállapodás szellemében, a Nagyszebeni Nyilatkozat legfontosabb üzenetét, mondhatnám Nagyszeben szellemét fejezi ki annak az akaratnak a megerősítése, hogy együtt folytatjuk az európai projektet. Európa napján tehát kinyilvánítjuk az egységes cselekvésre irányuló politikai akaratunkat. Azzal a meggyőződéssel, hogy az EU a polgárok érdekét szolgálja, teljes szívemből remélem, hogy ez a politikai üzenet minél több emberhez eljut, és megerősíti bennük az Unióba vetett bizalmukat” – mondta az államfő.

Az államfő hangsúlyozta: a nyilatkozatban megfogalmazott elvek és célkitűzések célja az európai egység erősítése.

Johannis érintette a leendő stratégiai programot, amelynek középpontjában az európai növekedés és konvergencia, az egységes piac megerősítése, a belső biztonság megszilárdítása, valamint az EU hatékony külső fellépési lehetőségének megteremtése áll.

“Románia meglátása szerint az európai és globális kontextusban fontos, hogy a leendő stratégiai program közös megegyezés alapján jelölje ki azokat az elsőbbségi célkitűzéseket, amelyekre fókuszálni szeretnénk, ugyanakkor biztosítsa az Unió számára azokat az eszközöket és forrásokat, amivel ezek elérhetők” – mondta Johannis, aki hangsúlyozta, hogy erősebb és hatékonyabb Unióra van szükség.

Johannis azt is elmondta, egyes politikusok nem óhajtják a jogállamot Romániában.

“Vannak olyan politikusaink is, akik nem óhajtják a jogállamot Romániában, de a döntés a román állampolgárok kezében van, és egy sor választás – az európai parlamenti, a referendum, az államelnöki – előtt állunk, amelyeken egyértelmű választ fognak kapni a románoktól. Én tudom, mi lesz ez a válasz. Alig várom, hogy megkapjuk” – mondta az államfő.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint szükség van-e a jogállamisággal foglalkozó uniós biztosra, Iohannis azt felelte: ezt az Európai Bizottság új elnöke fogja eldönteni.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük