Hirdetés
Hirdetés

Johannis: nem fogok még egy kormányfőt kinevezni a PSD részéről

Johannis: nem fogok még egy kormányfőt kinevezni a PSD részéről Románia

Nem hajlandó újabb szociáldemokrata politikusnak kormányalakítási megbízást adni Klaus Johannis államfő abban az esetben, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) Viorica Dăncilă miniszterelnököt is lemondatja, vagy megbuktatja.

Johannis eddig nem vitatta el a PSD-től a kormányalakítás jogát, annak ellenére, hogy a szociáldemokraták már kétszer leváltották saját miniszterelnököket, amikor azok szembeszegültek Liviu Dragnea PSD-elnökkel. Most azonban a közvélemény-kutatások ellenzéki győzelmet jósolnak a közelgő európai parlamenti (EP-) választásokon, az elnök pedig korrupcióellenes népszavazást is kiírt május 26-ára, amit a kormánypárt elleni bizalmatlansági voksként állít be.

Hirdetés
Hirdetés

Johannis szerint a vasárnapi választás eredménye “változásokat” idéz majd elő a román politikai életben is, de nem volt hajlandó részletezni, hogy konkrétabban mire gondol. Az esetleges kormányfő-cserére vonatkozó újságírói kérdés azzal összefüggésben hangzott el, hogy Dăncilă az utóbbi időben több jelét adta függetlenedési szándékának, és kedden Liviu Dragnea pártelnök már burkoltan meg is fenyegette azzal, hogy egyetlen kormánytagnak sem kellene elfelejtenie, “miért tették oda, ahova tették”.

Johannis szerdai nyilatkozatában arra buzdította a román állampolgárokat, hogy vegyenek részt az igazságügyi témákról kiírt népszavazáson, és bírálta a PSD-t, amiért szerinte a háttérben végzett “aknamunkával” a referendum bojkottálására próbálja rávenni a polgárokat annak érvénytelenítése reményében. Az elnök szerint a médiahatóság “Dragnea utasítására” az utóbbi 30 évben először tagadta meg, hogy adásidőt biztosítson a közmédiában valamely választási kampány – jelen esetben a népszavazási mozgósítás – számára.

“Örülök, hogy vannak PSD-sek, akik felébredtek”

Az államfő azt mondta, örül, hogy vannak PSD-sek, akik rájöttek arra, hogy Liviu Dragnea még a Szociáldemokrata Pártra is mérgező hatással van.

Ezt Viorica Dăncilă miniszterelnök egy szerdai nyilatkozata kapcsán fogalmazta meg az elnök, a kormányfő ugyanis azt mondta, nemcsak az európai parlamenti választáson, hanem az azzal párhuzamosan zajló referendumon is szavazni fog vasárnap.

Azt is megkérdezték tőle az újságírók, hogyan magyarázza a miniszterelnök nyilatkozatát, tekintettel arra, hogy Nicolae Bădălău szociáldemokrata párti szenátor a referendum ellen kampányol.

“Ez a kettősség tipikusan jellemző a PSD-re. Olyan üzeneteket fogalmaznak meg, amelyekkel demokratikusaknak próbálnak tűnni, a háttérben azonban az emberek elbátortalanítására törekednek. Már megszoktuk” – válaszolt az elnök.

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán Bákóban azt nyilatkozta, a referendumon is szavazni fog vasárnap, mert mindig is a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének támogatója volt. Később azt mondta, nem árulja el, miként voksol a népszavazáson, csak annyit jegyzett meg, hogy a pártja által megszabott irányvonalat fogja követni.

“A kormányfő hozzáállása a helyes a kormányátalakítás kérdését illetően”

Johannis úgy véli, a kormányátalakítás kérdését illetően Viorica Dăncilă kormányfő hozzáállása a helyes.

Rámutatott még, nem beszélt azóta Viorica Dăncilă kormányfővel, hogy írásban is elküldte neki az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe javasolt jelöltek elutasításának indoklását.

Viorica Dăncilă kormányfő szerdán kijelentette, kitart korábbi álláspontja mellett, és megpróbálja meggyőzni kollégáit a PSD ügyvezető bizottságában, hogy a kormányátalakítást és ne a kormányátszervezést támogassák.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük