Felhívás!

Nem csak külföldön támasztják disznólábbal a kerítést

Nem csak külföldön támasztják disznólábbal a kerítést Kovászna megye

Nemegyszer írtunk olyan fiatalokról, akik külföldön próbáltak szerencsét, majd hazajöttek, és vállalkozásba kezdtek, azonban kevés szó esik azokról a fiatal vállalkozókról, akik nem voltak és nem is akarnak külföldre menni, hanem itthon alapozták meg a jövőjüket. Ilyen a fürdővárosi Ambarus Sándor, aki idéntől a PC Guru Kovászna számítástechnikai üzletet és szervizt vezeti.

A 24 éves Ambarus Sándor a Kőrösi Csoma Sándor Líceum filológia szakán végzett, de eközben már érdekelte a technika is. Édesapjától, illetve autodidakta módon sajátította el ezt a szakmát, és azóta már saját projekten is dolgozik: egy wifi-s termosztátot készít, ami jelenleg fejlesztés alatt van. Az iskola végeztével, 3 éve került a PC Guru Kovásznához alkalmazottként, de mindig is motiválta az osztályfőnöke azon mondata, miszerint „jobb fenékbe rugónak lenni, mint fenékbe rúgottnak”, neki pedig az volt a célja, hogy saját üzlete és szervize legyen.

– A számítástechnikai szaküzletben egy nagyon korrekt közösségbe kerültem: megértő és komoly főnökség volt a hátam mögött, és az évek során próbáltam nekik megmutatni a komolyságomat a munka terén. Így tavaly év végén javasolta a vezetőség, hogy folytassam tovább saját vállalkozásként, s közös megegyezés alapján átadták nekem szaküzletet – részletezte lapunknak Ambarus.

Így 2019 januárjától a vállalkozásban ő lett a főnök és egyben alkalmazott is, de a jövőre nézve szeretne új munkatársakat felvenni, olyanokat, akik hozzá hasonló lelkesedéssel dolgoznak. Arra is rákérdeztünk, miért nem vonzotta külföld.

– Egyszerűen nem akartam elmenni itthonról. Úgy tartom, amit külföldön meg lehet csinálni, azt itthon is megoldható. Tisztában vagyok azzal is, hogy mindezt külföldön jobban megfizetnék, és több lehetőség nyílna előttem, de én inkább megelégszem azzal, hogy itthon lehetek, bármi gondom van, tudom, van, akire számíthatok. Azért is maradtam itthon Kovásznán, mert itt a városunkban nincs még egy ilyen számítástechnikai üzlet és szerviz, ahová a lakosok tanácsért vagy akár problémamegoldásért fordulhatnának. Egyszerűen szeretem azt, amit csinálok, jól tudom érezni magam, és mindig jó kedvvel jövök dolgozni, ez pedig szerintem fontos tényező – részletezte lapunknak.

A fiatal vállalkozó szerint, ha az embernek van egy szakmája vagy tehetsége, akkor először mindenképp idehaza kell kipróbálni azt.

– Idehaza is meg lehet élni. A munka nem szégyen, csak akarat kell legyen, és szinte azt a pénzt, amit külföldön nyújtanak, itthon is meg lehet keresni úgy, hogy a családdal van az ember. Ha van akarat és türelem, akkor mindenki meg tudja találni itthon a helyét, el tudja mondani, hogy jó kedvvel megy munkába, azt csinálja, amit szeret, legyen alkalmazott vagy épp főnök – tanácsolja a fiatalember.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. május 23., 15:28
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Igazad van mindenben,(majdnem)csak a pénz nem ugyanaz! Nem akarom boncolni,de egy szimpla tény… Nem mindegy fél napi keresetből telitankolni,vagy éppen egy havi keresetből!

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 20:32
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Azon kívül, hogy fél napi bérből külföldön se tankolnak tele, mindig elfelejtik a külföldi megélhetési költségeket. Természetesen sokkal jobban él az átlag (az egyesek által elítélt) nyugaton, mint itt, de nem szabad csak simán a kereseteket összehasonlítani. Elég sok külföldi (nem külföldön élő, hanem odavalósi) kollégám van, jó szakmában, nem szegények, de hidd el, ott is panaszkodnak az árak miatt, lakást venni vagy építeni nekik is legalább olyan nehéz, mint itthon, sőt. A tanulás se egyszerű, sok helyen eladósodnak, amíg elvégzik az egyetemet.
  Mindemellett nem csak a pénz a fontos, mert ha az lenne, tényleg már rég kiürült volna a Európa keleti fele. Sok minden jó van nyugaton, de legalább annyi pozitívuma van ennek a helynek is, csak aki itt él nehezebben veszi észre.

 • User
  Dátum: 2019. május 26., 8:11
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hát azért a pénz nem ugyan az 🙂 nem mindegy 2 év alatt házat veszel és raksz rendbe vagy otthon 10 év múlva csak veszel házat 🙂 . Amugy ügyes és kitartó , de a külföldi pénz még mindig jobb az embereknek mint az otthoni.

  • User
   Dátum: 2019. május 26., 18:06
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Két év alatt külföldön élve nem veszel ott házat. Külföldi fizetéssel itthon igen, de az azért nem ugyanaz. Ilyen szempontból előnyünk van a külföldiekhez képest, nem hátrányunk.

 • User
  Dátum: 2019. május 27., 17:03
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Semmi köze nincs ennek a nyugathoz,szerintem egy nyugati minimál bérre valója nem jön össze egy hónapban,annyi ,hogy a maga főnöke ,de nagy akonkerincia,na meg egy iskola nélküli ne nevezze magát szakmabelinek,cak ő hiszi ,hogy az !