Felhívás!

Johannis: fokozott marad a pandémia kialakulásának veszélye

Johannis: fokozott marad a pandémia kialakulásának veszélye Románia

Fokozott marad a koronavírus-pandémia kialakulásának veszélye – jelentette ki kedd esti sajtónyilatkozatában Klaus Johannis államfő, hangsúlyozva, hogy az egyes országoknak össze kell hangolniuk intézkedéseiket. Az elnök felhívást intézett a román állampolgárokhoz, hogy szigorúan tartsák be a kormány által elrendelt intézkedéseket.

Johannis hangsúlyozta, az elmúlt napokban negatív irányt vett Európában a koronavírus-fertőzések helyzete.

“Realistáknak kell lennünk. Fokozott marad a pandémia kialakulásának veszélye, és a koronavírus visszaszorítása országos, nemzetközi és globális szinten is összehangolt erőfeszítéseket feltételez” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában, az uniós állam- és kormányfők kedd délutáni videokonferenciáját követően.

Az elnök kiemelte, Romániában eddig 29 megbetegedést igazoltak, de ez kevés a más európai államokban jegyzetthez képest.

“Mindent meg kell tennünk a fertőzés ellenőrizetlen terjedésének megelőzése érdekében. Az igazolt megbetegedések kis száma nagyrészt a megelőző intézkedéseknek és a román hatóságok hatékony fellépésének köszönhető. (…) Minden intézkedéssel – bármilyen drasztikusaknak is tűnnének, és bármennyi kellemetlenséget is okoznának – az a cél, hogy megelőzzük a nagyobb bajt. Tudjuk, hogy ezek az intézkedések sokak számára áldozatokkal járnak, de életbevágó fontosságú volt meghozni őket, hogy megvédjük családunkat, szüleinket, nagyszüleinket az ezeknél sokkal nagyobb áldozatoktól” – fogalmazott Johannis, hozzátéve, hogy a román állampolgárok egészsége és biztonsága a fő prioritás.

Az elnök szerint a hatóságok erőfeszítései nem lesznek elégségesek az állampolgárok együttműködése nélkül.

“Valamennyiük felelősségérzetére apellálok, szigorúan tartsák be a kormány által hozott intézkedéseket, védjék meg magukat és embertársaikat” – mondta Klaus Johannis, felkérve mindenkit, hogy ebben az időszakban kerüljék az utazásokat, ne menjenek zsúfolt helyekre.

Az államfő felhívta a figyelmet az álhírek és a félretájékoztatás jelentette veszélyre, hangsúlyozva a koronavírussal kapcsolatos pontos tájékoztatás fontosságát.

Ugyanakkor megjegyezte, jelen pillanatban többet árthat a vírusnál a felelősség hiánya, a másokra való odafigyelés hiánya, a bizalomhiány és a pánik. “Hasonlóan ártalmasak jelen pillanatban a politikai torzsalkodások, az, hogy egyesek megpróbálnak választási tőkét kovácsolni maguknak a szolgálatos bűnösök keresésével” – nyomatékosította.

Egyeztetésre hívta az ügyvivő kormányfőt és pénzügyminisztert

Klaus Johannis egyeztetésre hívta szerdára Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnököt és Florin Cîţu ügyvivő pénzügyminisztert, hogy a koronavírus gazdasági hatásairól tárgyaljanak.

Az egyeztetést szerdán 11 órától tartják – mondta az elnök az uniós állam- és kormányfők kedd délutáni videokonferenciáját követően adott nyilatkozatában.

“Az európai állampolgárok védelme prioritást képez, és tárgyaltunk az adott helyzetben szükséges intézkedésekről. Mindannyian egyetértünk abban, hogy össze kell hangolnunk az erőfeszítéseket a koronavírus hatásainak kivédése érdekében. Csak közös intézkedésekkel sikerülhet hatékonyan kezelni a válságot, megelőzni a súlyos gazdasági hatásokat” – fogalmazott az államfő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.