Felhívás!

FRISSÍTÉS: Csökkent a várakozási idő Nagylaknál

FRISSÍTÉS: Csökkent a várakozási idő Nagylaknál Románia

Szerda reggelre 30 percre csökkent a várakozási idő a nagylaki autópálya-átkelőnél a belépőoldalon, az országhatáron itt átkelő, be- és kiutazó személyek száma pedig alacsonyabb volt, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Matei Filip Ionuţ, az Arad megyei határrendészet szóvivője az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, kevesebb gépkocsi érkezik a határátkelőhöz a belépőoldalon, mint egy szokványos napon. A várakozási idő jelenleg 30 perc, míg kedd este és az éjszaka folyamán 50 perc volt.

“Bár kisebb a forgalom, azért kell valamivel többet várni az átkelésre, mert egészségügyi ellenőrzések zajlanak a koronavírus elterjedésének fékezését céló intézkedések részeként” – magyarázta a szóvivő.

Az elmúlt 24 órában, azaz kedd reggel 10 órától szerda reggel 10 óráig összesen 10.600 személy kelt át a határon Nagylaknál , míg 2019 ugyanezen időszakában számuk 12 ezerre rúgott.

Arafat: a határrendészet figyelemmel követ valamennyi útmegszakításos járatot

A határrendészet figyelemmel követi az útmegszakítással Romániába érkező légi járatokat, az utasok nem tudják eltitkolni a hatóságoktól, hogy melyik országból indultak – közölte szerdán az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője. Raed Arafat szerint volt már példa arra, hogy megkísérelték megtéveszteni a hatóságokat.

A belügyminisztériumi államtitkár szerint jelenleg 752 személy van intézményes karanténban az országban, közülük 429-en Magyarországon, 23-an Szerbián, 70-en Bulgárián, 94-en Ukrajnán keresztül érkeztek Romániába.

“Hangsúlyozni szeretném, hogy a határrendészet figyelemmel követ valamennyi útmegszakításos járatot, így a Romániába érkezők nem tudják eltitkolni, honnan indultak el” – hívta fel a figyelmet Arafat, példaként említve, hogy voltak, akik Olaszországból indulva Ukrajna érintésével Giurgiu-n keresztül léptek be az országba, és közben többször is átszálltak, hogy eltitkolják, honnan jönnek. “A felelősségérzetükre apellálunk, mert saját szüleiket, nagyszüleiket sodorják veszélybe” – tette hozzá.

Az államtitkár ugyanakkor felszólította a külföldről érkezőket, hogy működjenek együtt a hatóságokkal a vírus terjedésének fékezése érdekében.


Eredeti hír:

Több ezren érkeznek az országba és jelentősen megnőtt a forgalom az Arad megyei határátkelőnél. A helyzet megoldását keresi a belügyminisztérium, a különböző intézményekkel, hatóságokkal közösen. 

Krízishelyzet megbeszélést tartanak a belügyminisztériumban a különböző határvédelmi egységek, a rendőrség, a közegészségügyi hivatal és az egészségügyi minisztérium szakemberei, hogy kezelni tudják a Románia nyugati határátkelőinél kialakuló torlódást – írja a Mediafax.

Az országba több tízezrek érkeznek, és a szokásosnál is több ellenőrzést folytatnak a határőrök. Azok, akik Nagylaknál érkeztek az országba, már kedden este mintegy  45-50 percet kellett várakozzanak. A román-magyar határon három sávon zajlik az átkelés, de az ellenőrzés hosszadalmas, mivel mindenkinek ki kell töltenie a COVID 19-re vonatkozó kérdőívet.

Matei Filip Ionuţ, az Arad megyei határrendészet szóvivője elmondta: jelenleg 50 percet kell várakozniuk az országba érkezőknek, kedden 14 ezer személy lépte át a határt és jelenleg is több mint tízezren várakoznak. 

A határrendészet tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában mintegy 110 ezer személy lépte át az országhatárt, ezek közül 54 ezer a belépési, 56 ezer pedig a kilépési oldalon. 2019 ugyanezen napjához képest ez 35 százalékos csökkenést jelent, akkor 163.700 személy kelt át a határon.

A határátkelőkön kialakult helyzetről az alábbi linken lehet tájékozódni: www.politiadefrontiera.ro

Tiltakoztak a karantén ellen, bevetették a csendőrséget

A karantén ellen tiltakozó Olaszországból hazatérő román állampolgárok miatt mozgósítani kellett a román rendőrséget és csendőrséget a magyar-román határ több átkelőjén – közölték kedd este romániai hírforrások.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Kiszombor-Nagycsanád határátkelőhelyen 12 román állampolgár próbált három olasz rendszámú gépkocsival belépni kedd délután Romániába. A mindegyikükkel kitöltetett nyilatkozatba azt írták, hogy az olaszországi Torinóból jönnek, de amikor megtudták, hogy 14 napra karanténba kell vonulniuk, megváltoztatták a nyilatkozatukat, és azt közölték, hogy Németországból érkeztek.

A határnál félreállított román állampolgárok ellenszegültek a román határrendészeknek, és követelték, hogy engedjék őket folytatni az útjukat. A határrendészeknek a rendőrség és csendőrség segítségét kellett kérniük a helyzet lecsillapítására.

Hasonló helyzetről számolt be a Digi 24 hírtelevízió is a Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőtől. A hírtelevíziónak az Arad megyei egészségügyi igazgatóság vezetője mondta el, hogy 23 Olaszországból érkező román állampolgár nem akarta elfogadni, hogy karanténba kell vonulnia. Őket is a csendőrség és a rendőrség segítségével tudták csak lecsillapítani. Ők később a karanténbeli körülmények ellen is lázadtak, ezért a hatóságok átvitték őket egy másik orvosi vesztegzárra kijelölt épületbe.

A SpecialArad.ro helyi portál arról számolt be, hogy Olaszországból visszatérő románok egy csoportja elbarikádozta magát Nadab faluban, a karanténra kijelölt épületben, így a hatóságok nem tudják onnan kiemelni azt a férfit, akinek kedd este pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A hírtelevíziók arról számoltak be, hogy sok hazatérő román megpróbálja kijátszani az óvintézkedéseket. Olyanok is voltak, akik komppal áthajóztak Görögországba, és Görögországon, Bulgárián keresztül próbáltak hazajutni országukba, a határnál pedig azt nyilatkozták, hogy Görögországból jönnek.

A hétfőn este hozott intézkedéseknek megfelelően minden Olaszországból hazatérő román karanténba kerül Romániában. A hatóságok napok óta arra kérik az Olaszországban élő románokat, hogy ne induljanak haza, hiszen fennáll a veszélye, hogy épp az itthoni szeretteiket fertőzik meg koronavírussal. Hétfőn este pedig elrendelték, hogy minden Olaszországból hazatérőt 14 napra karanténba kell helyezni. A kormány képviselői szerint jogi következményei lesznek, ha valaki hamis nyilatkozatot ad arról, hogy honnan jön.

Románia számára az jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot, hogy mintegy 1,2 millió román állampolgár él és dolgozik a koronavírus által legjobban sújtott Olaszországban, több százezer éppen azokban a tartományokban, amelyek a fertőzés gócpontjainak számítanak.

A lakcímüknek megfelelő megyében kerülnek karanténba a vörös zónákból érkezők

A COVID-19 vírussal fertőzött területekről a nyugati határra érkező román és külföldi állampolgárokat a rendőrök és a csendőrök a lakcímüknek megfelelő megyébe kísérték, hogy ott karanténba helyezhessék őket – jelentette be Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter.

Az elmúlt éjszaka hajnali háromig tanácskoztak a belügyminisztériumban a nyugati határátkelőknél kialakult helyzet miatt. A gyűlésen részt vett az ügyvivő miniszterelnök, az ügyvivő belügyminiszter, belügyi államtitkárok, illetve a határőrség vezetői.

Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök szerint ugyanilyen lépésekre van szükség a határrendészet és a közegészségügyi igazgatóság részéről a Bulgária felőli határátkelőknél is.

“Elemeztük minden megye szintjén a karanténhoz rendelkezésre álló helyiségek helyzetét. Meghatároztuk az Olaszországból érkező személyek továbbhaladásának módját, a kijelölt útvonalakon rendőrautók kísérik őket, majd a megyék szintjén osztályozzák őket, és a kijelölt szálláshelyekre viszik őket” – mondta Ludovic Orban.

Az ügyvivő miniszterelnök szerint túlzóak voltak a megnőtt forgalomról szóló beszámolók, mindössze arról van szó, hogy a nyomtatványok kitöltése miatt a határátlépés valamivel több időbe telik.

Orban szerint az Olaszországban elrendelt karantén miatt csökkenőben van az onnan érkező román állampolgárok száma.

Ionel Dancă kancelláriaminiszter kedd esti bejelentése szerint a meglevő karanténhelyiségek mellé továbbiakat keresnek, hogy helyet tudjanak biztosítani a Franciaországból, Németországból és Spanyolországból hazaérkező románok számára is.

(MTI/Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 11., 7:58
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Az ilyen intezkedesek mellett ket het nem kell ahhoz, hogy az Olaszorszaginal is sulyosabb, piros zonava valjon Romania ! “Koszonjuk” nektek inkompetens, nemzetarulo roman kormany !!!

  • User
   Dátum: 2020. március 11., 12:42
   ÉRTÉKELÉS: 6

   És köszönjük a felelőtlen lakosságnak is. Semmi baj, ha hazajönnek, de itthon két hétig üljenek otthon, ne találkozzanak másokkal.