Hirdetés
Hirdetés

Johannis az új Brexit-megállapodásról: a Nagy-Britanniában élő románok számára nem hoz változást

Johannis az új Brexit-megállapodásról: a Nagy-Britanniában élő románok számára nem hoz változást Románia

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről szóló, csütörtökön bejelentett megállapodás semmilyen változást nem hoz a királyságban élő román állampolgárok számára – jelentette ki Klaus Johannis államfő. Az elnök ugyanakkor optimistán nyilatkozott a megállapodás elfogadásáról az Európai Tanácson belül.

Hirdetés
Hirdetés

“A Nagy-Britanniában élő román állampolgároknak ugyanazt jelenti, amit az első változat is jelentett, és nagyon jó lenne, ha ezúttal valóban gyakorlatba is ültetnék a megállapodást” – szögezte le Johannis, hozzátéve, hogy az új egyezményben nem változtak azok a pontok, amelyekről már mindkét fél tárgyalt és kiegyezett; a változás az Írország és Észak-Írország közti határra vonatkozó egyeztetésekkel kapcsolatos.

Johannis megerősítette korábbi álláspontját, miszerint egy rendezett Brexitet tart jó megoldásnak, mert ez biztosítaná a királyságban élő román állampolgárok számára jogaik betartását.

A Brexit-megállapodás jól védelmezi a román állampolgárokat, véli Klaus Johannis. “A mi szempontunkból korrekt szöveg született” – nyilatkozta az államfő.

“Jó hír, hogy csütörtökön sikerült megállapodnunk az Egyesült Királyság rendezett kilépéséről az Európai Unióból. A mi szempontunkból korrekt szöveg született” – nyilatkozta az államfő, aki szerint most már csak az angol parlament véleményét kell megvárni az ügyben.

“Egy menesztett kormány nem javasolhat uniós biztosjelöltet”

Nem javasolhat uniós biztosjelöltet olyan kormány, amelyet leváltott a parlament – jelentette ki Klaus Johannis csütörtökön Brüsszelben, ahol az Európai Tanács ülésén vesz részt.

“Sajnos nálunk van egy akadály, amelynek Dăncilă-kormány a neve” – fogalmazott az államfő a biztosjelölt kinevezésére utalva, hozzátéve, elutasítja annak lehetőségét, hogy olyan kormány nevesítsen biztosjelöltet, amelytől a román parlament jogszerűen megvonta a bizalmat.

Johannis hozzátette, nem kíván a brüsszeli hivatalosságokkal biztosjelöltekről tárgyalni, de közölni fogja az Európai Bizottság megválasztott elnökével: nem tudja elfogadni, hogy egy menesztett kormány javasoljon uniós biztost, akinek a kinevezését aztán jóvá is hagyják.

Ursula von der Leyennel és Emmanuel Macronnal találkozott

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével tárgyalt Klaus Johannis államelnök Brüsszelben.

Johannis a közösségi médiában is közzétett egy fotót, amely Ursula von der Leyennel való találkozását örökíti meg. “Nagyon jó találkozó az Európai Bizottság választott elnökével” – írta az államfő a Twitterre.

“Von der Leyen asszony biztosított, hogy érvényes marad a Románia számára kijelölt portfólió, és semmi okom most azt feltételezni, hogy egyoldalú változtatások bukkanhatnak fel” – tette hozzá az elnök.

Az államfő szerint egy feddhetetlen európai biztosra van szükség, lehetőleg nőre.

Johannis elmondta: Ursula von der Leyen kifejezte kívánságát, hogy a romániai biztos lehetőleg nő legyen.

“Nyilvánvaló, hogy egy feddhetetlen európai biztosra van szükségünk, lehetőleg nőre. Vannak nekünk hozzáértő embereink, küldjük őket Brüsszelbe” – felelte kérdésre válaszolva Klaus Johannis.

Amikor arról kérdezték, hogy Luminiţa Odobescu megfelelő személy lenne-e, Johannis azt válaszolta, hogy “nevekről nem beszéltünk”.

Az államfő szerint Ursula von der Leyen nagyon aggódik a kialakult helyzet miatt.

“Van egy ügyvivő kormányunk, amely nem fog biztost jelölni. A Bizottság sürget, még akkor is, ha az egy hónapos késés nem Románia miatt következett be, ám a helyzet bonyolult, és remélem sikerül megoldásokat találni. Teljesen helytelen és súlyos hiba lenne, ha Románia miatt akadna el a folyamat”- mondta Iohannis.

Az államfő kifejtette, hogy az EB megválasztott elnökével folytatott megbeszélések során nem hangzott el határidő az európai biztos kinevezésével kapcsolatban.

“Nem adtak határidőt, de az volt a kérés, hogy próbáljuk meggyorsítani az eljárást” – mondta Johannis.

Hozzátette: mikor visszatér az országba, megbeszéléseket kezdeményez az európai biztos kinevezésének megoldására.

“Nagy siker, hogy Kövesit európai főügyésznek nevezték ki”

Klaus Johannis államfő nagy sikernek tekinti, hogy Laura Codruţa Kövesit európai főügyésznek nevezték ki, és köszönetét fejezte ki Emmanuel Macron francia elnöknek a segítségért.

“Ez egy siker Laura Codruţa Kövesi, de jelentős siker Románia számára is. Az új európai intézmény vezetője egy román ügyész. Most már van egy emberünk, aki egy európai intézményt vezet. (…) Macron francia elnökkel egy nagyon jó beszélgetést folytattam. Köszönetet mondtam neki az európai főügyész kinevezési és megválasztási eljárásában való rendkívüli és sikeres részvételéért, és megvitattuk a Bizottság megalakulását is, hisz ez Franciaország szempontjából is bonyodalmakkal jár” – fejtette ki Johannis az Európai Tanács ülése előtt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük