Felhívás!

Az ALDE csak egy egypárti PNL-kormányt lenne hajlandó megszavazni

Az ALDE csak egy egypárti PNL-kormányt lenne hajlandó megszavazni Románia

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) törvényhozói csak egy egypárti Orban-kormánynak fognak bizalmat szavazni, jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu a Ludovic Orban kijelölt miniszterelnökkel folytatott csütörtöki tárgyalásokat követően.

“Kifejezetten azt kértük a Nemzeti Liberális Párttól, hogy egypárti kormányt alakítson, és ez egy nagyon komoly feltétel, amely eldönti, hogy megkapják-e a szavazatunkat vagy sem” – jelentette ki az ALDE elnöke, hozzátéve, ez az a kitétel, amely nem képezheti alku tárgyát.

Kifejtette: ha a PNL többpárti kormányt alakítana, fennállna a veszély, hogy kisebbségbe kerül saját kormányán belül. “A PNL-nek körülbelül száz törvényhozója van, és a parlamenti többséghez legalább 233-ra van szükség. A kormány matematikáját tekintve a többiek kerülhetnek többségbe” – mondta Tăriceanu.

Az ALDE tizenkét pontba foglalva mutatta be azokat a feltételeket, amelyekhez az Orban-kabinet támogatását köti. Ezek között szerepel többek között az egységes adókulcs megtartása, az igazságszolgáltatást érintő sürgősségi kormányrendeletek betiltása, a nagy infrastrukturális projektek folytatása vagy a Hidroelectrica részvényeinek jegyzése a tőzsdén. Az ALDE jövő hét elején hoz döntést a Ludovic Orban vezette kormány támogatásáról.

Tăriceanu azt mondta, az ALDE nem tud egyetérteni azzal, hogy a Népi Mozgalom Párt (PMP) részt vegyen a leendő kormányban, mert “nem normális, hogy harminc évvel a kommunizmus bukása után részt vegyenek a kormányzásban a Szekuritáté besúgói”.

A PNL is egyszínű kormányt akar

Egyszínű kormányt akarunk, egyelőre egyetlen párt sem jelezte, hogy miniszteri tisztségeket akar – jelentette ki csütörtök este Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök azt követően, hogy megbeszéléseket folytatott az új kormány megalakításáról Călin Popescu-Tăriceanuval, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökével.

Orban azt mondta: “nagyrészt megoldottaknak tekinthetők” azok a feltételek, amelyeket az ALDE elnöke támasztott.

Hangsúlyozta: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is egy egyszínű kormányt szeretne, és ezzel egyetértenek a többi ellenzéki pártok is.

“Egyelőre nem voltak arra vonatkozó kérelmek, hogy valamelyik párt miniszterekkel vegyen részt a kormányban. Természetesen más szinteken nyitottak vagyunk, szakértőket, hozzáértő embereket más pártok is javasolhatnak” – mondta Orban.

A miniszterelnök-jelölt a Pro Romániával, az RMDSZ-szel és az ALDE-vel folytatott csütörtöki tárgyalások után kijelentette, hogy biztos abban, hogy a bizalmatlansági indítványt megszavazó pártok segítségével megalakítható az új kormány.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.