Felhívás!

Johannis aggódik

Johannis aggódik Románia

Aggodalomra ad okot, hogy a kormány sürgősségi rendelettel, egyeztetések nélkül vonta meg Klaus Johannis elnök egyik hatáskörét, amely a telekommunikációs hatóság vezetőségének kinevezésére vonatkozott – jelentette ki pénteken Mădălina Dobrovolschi, az elnök szóvivője, írja az MTI.

A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy a kormány a múlt héten elrendelte, hogy ezentúl nem az államfőnek kell jóváhagynia a telekommunikációs hatóság elnökének és alelnökeinek a kinevezését, hanem a parlament két házának kell szavaznia a kormány által javasolt személyekről. Dobrovolschi rámutatott, az államfő aggasztónak tartja, hogy a kabinet nem átláthatóan működik, hiszen úgy tűzte napirendre a sürgősségi rendeletet, hogy azelőtt senkivel nem egyeztetett.

A telekommunikációs piacot felügyelő hatóságnak hónapok óta nincs vezetősége. A szóvivő szerint a régi eljárás is lehetővé tette volna új elnök és alelnökök kinevezését, ehhez a kormánynak meg kellett volna tennie a jelöléseket, és nem lett volna szükség jogszabály-módosításra. „A transzparencia, a kiszámíthatóság alapvető fontosságú a felelős kormányzáshoz. Az alkotmányt valamennyi intézménynek tiszteletben kell tartania” – mondta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.