Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélést Nicolae Ciucă

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélést Nicolae Ciucă Románia

Nicolae Ciucă miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélésen a Fekete-tenger térségének figyelmes monitorozását szorgalmazta a régióban zajló eseményekre és Oroszország kiszámíthatatlan viselkedésére való tekintettel.

Ciucă elmondta, a NATO főtitkárával beszélt a Fekete-tenger térségének biztonsági helyzetéről, a NATO új stratégiai koncepciójáról, amely megnövekedett stratégiai jelentőséget tulajdonít ennek a térségnek. A régió biztonságára továbbra is rányomja bélyegét az Oroszország által Ukrajna ellen kirobbantott jogtalan háború; Oroszország agresszív és felelőtlen magatartása hosszú távon hatással lehet a regionális, az euroatlanti és a globális biztonságra.

‘Tekintettel az események dinamikájára és Oroszország viselkedésének kiszámíthatatlanságára, hangsúlyoztam, hogy a NATO-nak továbbra is figyelemmel kell kísérnie a fekete-tengeri helyzetet’ – mondta Nicoale Ciucă a NATO székházában, ahol közös sajtótájékoztatót tartott Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Ciucă hangsúlyozta az Ukrajnának nyújtott támogatás és segítség szükségességét, és azt is megjegyezte, hogy a háború miatt a két legkiszolgáltatottabb partner – a Moldovai Köztársaság és Grúzia – is támogatásra szorul, ezért Románia úgy döntött, hogy pénzügyileg hozzájárul az ezen államoknak szánt NATO önkéntes alaphoz.

A román miniszterelnök emlékeztetett, már a 2008-as bukaresti csúcson megfogalmazódott az Ukrajna NATO-csatlakozása iránti támogatás.

Nicoale Ciucă azt is elmondta, hogy Románia 1.300.000 dollárral kíván hozzájárulni a NATO önkéntes alapjához; ebből 400.000 dollárt Ukrajna, 600.000 dollárt a Moldovai Köztársaság és 300.000 dollárt Grúzia támogatására szán.

Ez a hozzájárulás a gyakorlatban is tükrözi azt a különleges jelentőséget, amelyet Románia következetesen a NATO partnerségi politikájának tulajdonít – fogalmazott a kormányfő.

Stoltenberg: nem engedhető meg, hogy Oroszország megnyerje az ukrajnai háborút

Nem engedhető meg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy megnyerje az ukrajnai háborút, egy ilyen fogatókönyv megvalósulása csapás lenne az ukrajnaiak számára, a NATO-ba tömörült szövetségeseket pedig sebezhetőbbé tetté – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán.

Jens Stoltenberg kijelentette: a legtöbb háború a tárgyalóasztalnál fejeződik be. Az azonban, hogy Ukrajna mit képviselhet egy béketárgyalás során, az a harctéren elért eredményektől, azaz a megtámadott országnak nyújtott katonai támogatástól függ – mondta.

A NATO-főtitkár hangsúlyozta: Oroszország tisztában van azzal, hogy el fogja veszteni az ukrajnai háborút, ezért még több ukrán települést támad, civileket vesz célba, létfontosságú infrastruktúrákat rombol le, és “veszélyes nukleáris retorikát” használ. Kijelentette: Oroszország hamisan azt állítja, hogy Ukrajna arra készül: radioaktív “piszkos bombát” vet be saját területén”. A NATO-tagállamok elutasítják ezt a hamis állítást – mondta a főtitkár, és hozzátette: Oroszország nem használhat hamis ürügyeket a további eszkalációhoz az ukrajnai konfliktusban.

Hangsúlyozta: Oroszország nem tudja elrettenteni a NATO-t Ukrajna önvédelméhez nyújtott támogatásának folytatását illetően. A szövetségesek támogatásának köszönhetően az ukrán hadsereg napról napra erősebbé válik – emelte ki. A NATO emellett megerősíti jelenlétét a szövetség keleti szárnyán, a Balti-tengertől egészen a Fekete-tengerig. Ez azt az erős üzenetet hordozza, hogy a NATO kész megvédeni Romániát és minden más tagállamát – tette hozzá.

forrás: Agerpres, MTI

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások