Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ursula von der Leyennel tárgyalt Brüsszelben a román miniszterelnök

Ursula von der Leyennel tárgyalt Brüsszelben a román miniszterelnök Románia

Románia schengeni csatlakozásáról, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) ajánlásainak teljesítéséről, az országos helyreállítási terv (PNRR) gyakorlatba ültetéséről tárgyalt szerdán Brüsszelben Nicolae Ciucă miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

A kormány közleménye szerint a megbeszélés alkalmával Nicolae Ciucă kifejtette, a román kormány nagyra értékeli, hogy az Európai Bizottság támogatja a schengeni térség bővítését, és hogy ennek a támogatásnak köszönhetően az elmúlt hónapokban Románia erre irányuló törekvése új lendületet kapott. A legutóbbi kiértékelés után megfogalmazott “nagyon jó konklúziók” azt igazolják, hogy Románia felkészült a schengeni csatlakozásra, és közelebb viszik az országot ehhez a célkitűzéshez – mondta Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök tájékoztatta az EB elnökét az új igazságügyi törvények elfogadásának jelenlegi fázisáról, hangsúlyozva, hogy az elmúlt hónapok előrelépései egy kedvező MCV-jelentést alapoznak meg.

Biztosította ugyanakkor Ursula von der Leyent, hogy a kormány elkötelezett az országos helyreállítási terv (PNRR) célkitűzéseinek és mérföldköveinek megvalósításával kapcsolatban. Beszélt arról is, hogy javaslatok készülnek a terv kiigazítására, többek közt a RePower EU keretében, amelyek az energiaválságra való reagálást helyezik előtérbe.

A kiigazítások azonban nem fogják negatívan érinteni a digitális és zöld átmenetre, valamint az ellenálló képesség fokozására irányuló célkitűzések megvalósítását – ígérte a román kormányfő.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, Románia ragaszkodni fog a nyugdíjreformmal kapcsolatos mérföldkövek kiigazításához, beleértve azt is, hogy a felső határt más mechanizmus alapján szabják ki a GDP 9,4%-a helyett. Ugyanakkor kiigazításra szorulnak bizonyos szállításügyi fejlesztési projektek, a szénalapú energiatermelést meg kell tartani a tartalékmegoldások szintjén – jelentette ki.

Ciucă megismételte, hogy Románia elkötelezetten támogatja Ukrajnát, többek között a menekültek befogadása és a gabonatranzit megkönnyítése révén. Örömmel nyugtázta ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság elnöke elismerését fejezte ki az Ukrajnát következetesen támogató román hatóságokkal és állampolgárokkal szemben.

von der Leyen: megköszöntük Romániának azt a szolidaritást, amelyet a Moldovai Köztársasággal vállal az energiaválságban

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán köszönetet mondott Nicolae Ciucă miniszterelnöknek azért a szolidaritásért, amelyet Románia az energiaválság kapcsán vállal a Moldovai Köztársasággal.

“Beszéltünk Románia schengeni integrációra irányuló erőfeszítéseiről, amelyet az Európai Bizottság teljes mértékben támogat. Megköszöntük Romániának azt a szolidaritást, amelyet a Moldovai Köztársasággal vállal az energiaválságban. Ez az európai irány” – írta Ursula von der Leyen szerdán a Twitterre.

Metsola: Románia helye a schengeni térségben van

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola szerint Románia helye a schengeni térségben van.

“Nem kell tovább vesztegetni az időt. Románia helye a schengeni térségben van” – írta Metsola szerdai Twitter-bejegyzésében, miután az EP székhelyén fogadta a kétnapos brüsszeli látogatáson tartózkodó Nicolae Ciucă kormányfőt.

A kormány közleménye szerint a megbeszélés témái között szerepelt Románia schengeni csatlakozása, az Európai Unió válasza Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójára, valamint az energiabiztonság.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 27., 10:07
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Fontos Románia számára a Shengen csatlakozás,kicsit fel lendül Románia gazdasaga,Hiszen így könnyen hozza jutunk majd kontrabandas cigarettahozz és olcsó ukrán szeszhezz.Na meg így könnyen jöhetnek majd a migránsok szinte zavartalanul,De ha szabad meg valamit ide irni?van szép hazánkba fontosabb dolog is ennél,például a munkasember fizetését legalább 700eurora emelni,és ne csak papíron hanem ezt vigye is hazza.

 • User
  Dátum: 2022. október 27., 12:25
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A shengeni térség az uniós belső határellenőrzés felszámolását jelenti. A ”kontrabandás” cigi meg szesz az ukrán határon jön keresztül. Tehát nem lesz se jobb se rosszabb nekünk, nyugatra viszont könnyebben kijut. A migránsok pedig kétlem, hogy nyugatról Romániába jönnének, fordítva viszont igen.