Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Januárban várható jogerős ítélet a Hexi Pharma-perben

Januárban várható jogerős ítélet a Hexi Pharma-perben Románia

Kedden tartották a bukaresti táblabíróságon az utolsó tárgyalást a Hexi Pharma-perben, amelyben a vállalat két volt igazgatóját első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A bírói testület elnöke azt mondta, 2023. január 5-én hirdet jogerős ítéletet az ügyben.

A keddi tárgyaláson az ügyvédek a per megszüntetését kérték, arra hivatkozva, hogy az alkotmánybíróság vonatkozó határozata értelmében elévültek a bűncselekmények, amelyekkel a két volt igazgatót, Flori Dinut és Mihai Levát vádolják.

Az ügyész nem mondott ellent az ügyvédeknek: “az igazságszolgáltatásnak a jogalkotó által rendelkezésre bocsátott anyaggal kell dolgoznia”, a bíráknak tiszteletben kell tartaniuk az alkotmánybíróság döntéseit – jelentette ki.

A Hexi Pharma-perben már két évvel ezelőtt jogerős ítéletet kellett volna hirdetnie a fővárosi táblabíróságnak, 2020 novemberében azonban a bírói testület kért egy újabb szakértői jelentést. A tárgyalást azóta több ízben is elhalasztották a szakértői véleményre várva, amely azonban végül nem hozott újat az ügyben.

A bukaresti törvényszék 2019 januárjában kimondott első fokú ítéletében a Hexi Pharma vállalat vezérigazgatóját, Flori Dinut három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték magánokirat-hamisítás és a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség miatt. Mihai Leva termelési igazgatót három év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték.

A bírók ugyanakkor 2,6 millió lejes bírság kifizetésére kötelezték a Hexi Pharma vállalatot.

A legfőbb ügyészség 2017 márciusában emelt vádat a Hexi Pharma ellen 340 rendbéli (ezek közül hét esetben rendkívül súlyos következményekkel járó) csalás, hamis okirat tudatos felhasználása (61 esetben), valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség miatt.

Ugyanabban az ügyben a Hexi Pharma vezérigazgatóját, Flori Dinut 49 rendbéli magánokirat-hamisítás, valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség vádjával, Mihai Leva termelési igazgatót 33 rendbéli magánokirat-hamisítás és a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsításában való bűnrészesség vádjával állították bíróság elé.

Az ügyészek szerint 2010. június 1-je és 2016. május 16-a között a Hexi Pharma vállalat 340 egészségügyi intézmény képviselőit csapta be azzal, hogy valótlanságot állított az általa forgalmazott fertőtlenítőszerek minőségéről, pontosabban a hatóanyagok koncentrációjáról és baktériumölő képességéről, ugyanakkor a termékek címkéin is megtévesztő adatokat tüntetett fel, rábírva ezzel az intézményeket, hogy megvásárolják a termékeket.

Ugyanakkor a Hexi Pharma 2012. október 12-e és 2016. március 9-e között 61 esetben mutatott be valótlan adatokat tartalmazó dokumentumokat a fertőtlenítőszereket ellenőrző országos bizottság előtt, hogy megkapja a forgalmazási engedélyt.

Az ügyészek szerint a Hexi Pharma 2010. június elseje és 2016. május 16-a között Románia csaknem minden nagy egészségügyi intézményének hamisított, így hatástalan fertőtlenítőszereket adott el, meghiúsítva ezzel a kórházi fertőzések megelőzését célzó intézkedések eredményességét. Ebben az időszakban Flori Dinu vezérigazgató irányította a szóban forgó termékek értékesítését.

A vezérigazgatót azzal is vádolják, hogy 2014. február 4-e és 2016. március 9-e között 49, valótlan adatokat tartalmazó okiratot látott el kézjegyével abból a célból, hogy a vállalat megszerezze a fertőtlenítőszereket ellenőrző országos bizottságtól a piaci forgalmazásra vonatkozó engedélyt.

Mihai Leva termelési igazgató segédkezett abban, hogy az ország nagy egészségügyi intézményeihez eljuttassák a gomba- és baktériumölőnek nevezett, valójában hatástalan szereket. Szintén Mihai Leva 33 esetben látott el kézjegyével olyan dokumentumokat, amelyek valótlan adatokat tartalmaznak a Hexi Pharma termékeivel kapcsolatban, hogy megszerezzék a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket. 

forrás: Agerpres

fotó: evz.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük