Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Amerikai választások: több hírcsatorna is a republikánusok előnyét jelzi

Amerikai választások: több hírcsatorna is a republikánusok előnyét jelzi Külföld

Több amerikai hírcsatorna is a republikánus párti jelöltek előnyét jelzi az amerikai félidős képviselőházi választásokon, viszont a szenátusi helyekért folyó versenyben a demokratáknak sikerült elhódítaniuk egy mandátumot a jobboldaltól a közép-európai idő szerint szerda déli adatok szerint.

A 100 tagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, és a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata döntött. A CNN és a Fox News amerikai hírtelevízió is a jelen állás szerint 48-48 szenátori helyet tart biztosítottnak a két pártnak a felsőházban, ahol az egyszerű többséghez 51 mandátum kell. A demokraták az eddigi eredmények szerint elhódítottak egy kulcsfontosságú szenátori helyet a republikánusoktól. Ez Pennsylvaniában történt, ahol a demokrata párti John Fetterman legyőzte republikánus Mehmet Ozt.

A CNN szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 198-at nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 178 képviselője jutott be eddig az alsóházba. A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség. A CNN szerint a republikánusok 9 olyan helyen tudtak győzni, ahol eddig demokrata párti képviselő volt, a demokraták 3 republikánus képviselő helyét vehetik át a jelenlegi állás szerint.

A Fox News 199 republikánus párti győzelemmel számol jelenleg, míg a demokraták 172 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 64 versengés eredménye még kérdéses.

A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 188 demokrata képviselő jutott be közép-európai idő szerint szerda délig az alsóházba.

Magyar származású képviselő is lesz a képviselőházban

A magyar származású, demokrata párti Becca Balint nyerte az amerikai Vermont állam egyetlen képviselőházi helyéért folyó versenyt a kedden megtartott félidős kongresszusi választásokon.

Becca Balint eddig a vermonti szenátus elnöke volt, korábban pedagógusként dolgozott. Nagyapját megölték a holokauszt idején. Apja 1957-ben vándorolt ki Magyarországról az Egyesült Államokba. Becca Balint már ott született 1968-ban.

„Vermont az a hely, ahol a kedvesség, a hitelesség és a bátorság számít, ahol egy bevándorló apa és egy munkásosztálybeli anya gyermeke lehet az első nő és az első meleg, aki képviseli az államot” – mondta a politikus kedd esti győzelme után hívei előtt Burlingtonban.

„Ma megerősítést nyert, hogy Vermont és az egész ország olyan hely, ahol bármi lehetséges. Olyannyira képesek vagyunk a változásra, a haladásra és a bizakodásra, hogy ma, 231 év után a vermontiak egy nőt választottak be a kongresszusba” – tette hozzá Balint.

Az államban a republikánus előválasztást a független Liam Madden nyerte meg, aki végül alulmaradt Balinttal szemben. Rajta kívül három másik független és egy libertárius jelölt neve szerepelt a szavazólapon.

Bár a vermonti állami törvényhozásban az országos átlagnál magasabb a nők aránya, egy ideje már Vermont az egyetlen olyan amerikai állam, amely soha nem választott be nőt a szövetségi kongresszusba.

forrás: MTI

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük