Felhívás!

Iohannis: nem engedhetjük meg, hogy két járványt kelljen kezelni egyszerre

Iohannis: nem engedhetjük meg, hogy két járványt kelljen kezelni egyszerre Románia

A hideg közeledtével fokozott odafigyelésre van szükség mindenki részéről, mert nem engedhetjük meg, hogy egyszerre két járványt – influenza és koronavírus – legyen kénytelen kezelni az egészségügyi rendszer – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis.

A Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón az államfő rámutatott, szerdán újabb negatív rekordot döntött az új megfertőződések száma, és jelentős számú elhalálozást jelentettek.

“Még távol állunk attól, hogy véget érjen a járvány. Számos korlátozás fokozatos feloldása, bizonyos tevékenységek újraindítása és ezzel párhuzamosan a légúti megbetegedéseknek, valamint az influenzának kedvező hideg évszak közeledte még kényesebbé teszi a helyzetet. Mindezek aggodalomra adnak okot, és fokozott odafigyelésre van szükség a polgárok és a hatóságok részéről egyaránt. Semmiképpen nem engedhetjük meg, hogy az egészségügyi rendszernek két járványt – influenza és koronavírus – kelljen kezelnie egyszerre” – nyomatékosította Iohanis.

Az elnök ismét hangsúlyozta a felelős magatartás fontosságát, emlékeztetve, hogy a védőmaszk, a fizikai távolságtartás és a megfelelő kézhigiénia a koronavírustól, az influenzától és más vírusoktól is megvéd.

Az iskolaigazgatók fenntartások nélkül forduljanak a hatóságokhoz, ha pénzre van szükségük

Felkérem az iskolaigazgatókat, hogy fenntartások nélkül forduljanak a tanfelügyelőségekhez és a hatóságokhoz, ha pénzre van szükségük az új iskolai évben – mondta Klaus Iohannis.

E tekintetben a személyzet, beleértve az egészségügyi személyzet “kiegészítéséről”, illetve az online oktatáshoz szükséges anyagokhoz, valamint az egészségügyi felszerelésekhez való hozzáférés lehetőségéről beszélt.

Ugyanakkor emlékeztetett, hogy szerdán kihirdette azt a törvényt, amely feloldja a tilalmat a megüresedett vagy ideiglenesen megüresedett nem tanári állásokra kiírt versenyvizsgákra.

Az államfő felszólította a helyi hatóságokat, hogy legelső helyre helyezzék az oktatási rendszerben felmerülő gondok megoldását.

Iohannis kérte a kormányt, hogy készítsen felmérést az első két hét iskola után, és javasoljon megoldásokat a problémás helyzetekre.

Az elnök a körülményekhez képest “sikeresnek” minősítette az iskolai év kezdetét.

Az államfő szerint azonnal értesíteni kell a helyi hatóságokat, ha nincsenek megfelelő feltételek az oktatáshoz.

“Sajnos nem minden hatóság vesz részt teljes mértékben e kérdések megoldásában. Fontos, hogy értesítsék a hatóságokat, ha nincsenek megfelelő körülmények az oktatáshoz. A helyi hatóságok, a központi hatóságokkal együtt sürgősen megoldásokat találnak ezekre a kérdésekre” – mondta az elnök.

Nem merül fel a helyhatósági választások elhalasztásának lehetősége

Jelen pillanatban nem merül fel a helyhatósági választások elhalasztásának lehetősége – jelentette ki Klaus Iohannis.

Meglátása szerint maszkviseléssel, a fizikai távolság és a kézhigiénia betartásával biztonságos körülmények között kerülhet sor a választásokra.

Hozzátette: nem fontolgatják újabb korlátozó intézkedések bevezetését.

Az elnök felhívta az állampolgárok figyelmét, ne hagyják, hogy mások döntsenek helyettük.

“Kedves románok, menjetek el szavazni, és nyomjátok rá a bélyegzőt azokra a jelöltekre, akik változást hozhatnak jó irányba! Ez a döntés megváltoztatja mindennapi életeteket, a közlekedési kérdésektől kezdve az iskolák és kórházak állapotáig. Ne hagyjátok, hogy mások döntsenek helyettetek” – hangoztatta az államfő.

Iohannis felkérte a külföldön élő románokat, hogy regisztráljanak a levélszavazásra, mert semmi biztosíték nincs arra, hogy a különböző országok hatóságai engedélyezik szavazókörzetek nyitását.

Az államelnök felhívta a figyelmet, hogy amennyiben nem regisztrálnak a levélszavazásra, előfordulhat, hogy azokban az országokban, ahol megtiltják a szavazókörzetek nyitását, az állampolgárok nem élhetnek majd alkotmányos szavazati jogukkal.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások