Felhívás!

Módosításokkal fogadták el a parlamenti szakbizottságok a költségvetés-kiigazításról szóló tervezetet

Módosításokkal fogadták el a parlamenti szakbizottságok a költségvetés-kiigazításról szóló tervezetet Románia

Módosításokkal fogadta el szerdán a képviselőház és a szenátus költségvetési bizottsága a költségvetés-kiigazításról szóló tervezetet. Húsz törvényhozó támogatta szavazatával a javaslatot, egy személy ellenezte azt.

A bizottságok által elfogadott egyik legjelentősebb módosító javaslat értelmében hatályon kívül helyezik a nyugdíjak 14 százalékos emelését előíró cikkelyt. Így érvényben marad a nyugdíjtörvény, amely szerint 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke.

Egy másik javaslat szerint 1 milliárd lejjel növelik az önkormányzatoknak szánt összeget, a megyeszékhelyek pedig további 500 millió lejt kapnak, amelyet egyenlő módon, politikai színezettől függetlenül osztanak szét közöttük.

Elfogadott a testület még egy indítványt, amelynek értelmében 5,635 millió lejjel egészítik ki a képviselőház költségvetését. Az összeget a decemberi parlamenti választások nyomán tisztségbe kerülő törvényhozók parlamenti irodáinak felszerelésére szánnák.

A bizottságok ugyanakkor arról is döntöttek, hogy a pedagógusok a hatályos törvényben előírtaknak megfelelően, azaz még ebben az évben megkapják a béremelést.

Egy másik módosítás előírja, hogy “az EU által elfogadott módszertan értelmében az államadósság év végén nem haladhatja meg a bruttó haza termék 40 százalékát”.

Emellett 400 millió lejt hagytak jóvá a bizottságok a gazdasági minisztérium számára a Start-Up Nation program finanszírozására, illetve azt is megszavazták, hogy utaljanak ki 20 millió lejt a kormány tartalékalapjából a bukaresti Nemzet Megváltása székesegyház munkálatainak folytatására.

Valamennyi módosító javaslatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) terjesztette elő. A szakbizottságok nemzeti liberális párti törvényhozói nem vettek részt az ülésen.

Florin Roman, a PNL alsóházi frakcióvezetője bejelentette, hogy “a PNL minden olyan projektet megtámad, amelynek nem jelölték meg a finanszírozási forrását’.

Orban: a PSD csődbe taszította Romániát

A Szociáldemokrata Párt (PSD) csődbe taszította Romániát, a költségvetés-kiigazítással a GDP 6,3%-ának megfelelő kiadásokat generált – jelentette ki szerdán Ludovic Orban miniszterelnök.

Úgy fogalmazott: a parlament húsz, “delíriumban” lévő tagja a bruttó hazai termék (GDP) 6,3%-ának megfelelő kiadást generáló módosításokat fogadott el szerdán, amikor a költségvetés-kiigazításról szóló tervezetet tárgyalta. Ráadásul – mondta Orban – “Orlando, a nagy pénzügyi szakember” javaslatára, a GDP 47%-áról 40%-ra csökkentették az államadósság maximális szintjét, így Románia kölcsönt sem tud felvenni.

A miniszterelnök kijelentette, hogy amennyiben a parlament elfogadja ezeket az “idióta” módosításokat, azok csorbítani fogják Románia hitelességét a nemzetközi pénzügyi piacokon, és negatív hatással lesznek az állampolgárok jövedelmére is.

“Románia azt kockáztatja, hogy valamennyi hitelminősítő visszaminősíti, hogy nem lesz képes kifizetni a béreket és nyugdíjakat, és hogy eltűnik a civilizált társadalmak térképéről. (… ) A PSD azt akarja, hogy a románok szegények legyenek és pénz nélkül maradjanak. Egy ilyen párt már nem érdemli meg egyetlen román szavazatát sem” – hangoztatta a PNL elnöke.

Iohannis: a GDP 6 százalékába kerül, amennyiben alkalmazzák azt, amit a PSD megszavazott

A bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékába kerül, amennyiben alkalmazzák azt, amit a Szociáldemokrata Párt (PSD) megszavazott – mondta szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis.

Az államfő “meglepettnek” és “szomorúnak” mutatkozott amiatt, ahogyan a PSD módosította a költségvetés-kiigazítást.

Úgy fogalmazott: “nyilvánvaló, hogy ez a pénz egyszerűen nem létezik”.

Véleménye szerint a PSD ilyen, “minden fedezet nélküli” kampányígéreteket még 2016-ban, a Dragnea vezetése alatt sem tett.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.