Felhívás!

Iohannis: csak a kormánytöbbség kialakítása után hívom egyeztetésekre a pártokat

Iohannis: csak a kormánytöbbség kialakítása után hívom egyeztetésekre a pártokat Románia

Klaus Iohannis csak akkor hívja egyeztetésre a parlamenti pártokat, amikor kialakul az új kormány beiktatásához szükséges parlamenti többség.

A Cotroceni-palotában tarott csütörtök esti sajtónyilatkozatában az államfő rámutatott, kivár a formális kormányalakítási tárgyalásokkal mindaddig, amíg kialakul a kabinet támogatását felvállaló többség.

Az államfő emlékeztetett, mivel a Ciucă-kormánynak nem sikerült kellő támogatást szereznie a parlamentben, elmaradt a beiktatásról szóló szavazás, és a pártok újrakezdték a tárgyalásokat, amit “nagyon jó dolognak” tart.

“Teljesen egyértelmű, hogy a kisebbségi kormány beiktatására irányuló kísérletek nem vezetnek eredményre, ezért a továbbiakban nem fogadok el ilyen kezdeményezéseket” – fogalmazott.

Nicolae Ciucă kedden jelentette be, hogy visszaadja kormányalakítási megbízását. Ezt követően a Nemzeti Liberális Párt vezetősége felhatalmazta az alakulat tárgyalóküldöttségét, hogy a parlament valamennyi demokratikus pártjával egyeztethessen a kormányalakításról. A liberálisok a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőivel is megbeszélést folytattak szerdán és csütörtökön.

Kelemen Hunor helyesli az államfő álláspontját

Helyes döntésnek tartja Kelemen Hunor, hogy az államfő csak akkor hívja egyeztetésekre a pártokat, ha előzetesen megállapodnak egymással egy parlamenti többség kialakításáról.

Az RMDSZ elnöke az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva csütörtök este elmondta, két meghiúsult kormányalakítási kísérlet után teljesen érthető, hogy az államfő kivár a formális tárgyalásokkal. Kelemen ugyanakkor leszögezte, számítani kell arra, hogy jelen helyzetben a parlamenti többség kialakítása időigényes lesz, mert – bármilyen összetételű is lesz a koalíció – “van egy fokú bizalmatlanság” az egyes alakulatok között. A politikus úgy véli, találni kell egy olyan közös, hosszú távú tervet, elképzelést, amely segíthet túllépni a közelmúlt sérelmein. “Ez egyaránt érvényes a PNL-USR és a PSD-PNL viszonyra” – fogalmazott.

Hozzátette, egy széles többség kialakításához akár két-három hétre is szükség lehet, hiszen össze kell hangolni az együttműködő pártok álláspontját, ki kell dolgozni a kormányprogramot, illetve a miniszterelnök személyéről is dönteni kell.

A PNL-USR-RMDSZ alkotta koalíció helyreállításáról Kelemen Hunor azt mondta, az RMDSZ álláspontja változatlan: a szövetség ezt a variánst részesítené előnyben, de egyre kevesebb esélyt lát a megvalósulására. Elismerte, a PSD-vel való koalíció esetén kényelmes, 59 százalékos többséget alakítana a PNL, és ha bevonják a kisebbségeket, ez tovább nőne, az RMDSZ-szel együtt pedig meglenne a kétharmados arány a parlamentben .

“Ha létrejön egy ilyen széles többség, a célok között kell szerepelnie az alkotmányos reformnak, hosszú távú perspektíváról lehet beszélni” – magyarázta.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. november 5., 10:11
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Mintha néhány idővel ezelőtt még másként vélekedett volna a bak szász. Még “jó napot Ciolacuzott”, meg “ciuma roșieről” hablatyolt. Az UDMR-ről csak annyit, hogy a politikai kurválkodáshoz nem kell sok ész. Alantasabb testrészekre van szükség!

 • User
  Dátum: 2021. november 5., 19:28
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nem bánom, hogy hol viselik a nyelvüket és egyebüket, csak nehogy terhesek maradjanak valamelyik aranyos, nem napbarnítottól. Aztán már más anyanyelvű oktatást kezdjenek pártolni.