Felhívás!

Elhunyt Király Károly erdélyi politikus

Elhunyt Király Károly erdélyi politikus Románia

Életének 92. évében elhunyt Király Károly erdélyi politikus – tudatta a család csütörtökön az MTI-vel.

Hosszú politikai pályafutása kezdeteként Király Károly 1945-ben csatlakozott a kommunista ifjúsági mozgalomhoz. 1957 és 1965 között a Magyar Autonóm Tartomány Ifjú Munkás Szövetségének a titkára, majd 1968-tól 1972-ig Kovászna megye kommunista pártbizottságának első titkára volt. Az egyre inkább magyarellenessé és diktatórikussá váló pártpolitika elleni tiltakozása jeléül 1972-ben lemondott állami és párttisztségeiről. Ezt követően politikai kegyvesztett lett, karánsebesi majd marosvásárhelyi gyárak vezetésével bízták meg. A kommunista diktatúra utolsó évtizedeiben több beadványban tiltakozott a magyarság jogfosztása ellen.

Az 1989-es rendszerváltozás után részt vett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megalapításában, és a Nemzeti Megmentési Front tanácsának az alelnökévé választották. Hibának tartotta, hogy az RMDSZ nem az autonómia igényének a bejelentésével lépett színre az új romániai politikában. 1990 májusában a román parlament felsőházának, a Szenátusnak az alelnöke lett. A román parlament tagjai közül egyedüliként nem vett részt 1991-ben az új alkotmány megszavazásán, az alaptörvény kisebbségellenes passzusai miatt, ezért megfosztották szenátori mandátumától.

Az erdélyi magyarság jogai és önrendelkezése érdekében folytatott küzdelme elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át 2015 novemberében. Az elismerést Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adta át a Parlamentben.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. november 6., 8:45
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Há azért legyünk komolyak. 1972-ben nem börtönbe küldték vagy tették el láb alól a díszellenállót, hanem Karensebesre egy faipari kombinát vezérigazgatójának, majd 1978-ban a marosvásárhelyi konzervgyár igazgatójának. 1989-ben is talpra esett, mint egy Moszkvában képzett macska: Iliescu helyettese lett, s elhúzott Marosvásárhelyről Bukarestbe, onnan figyelte végig az 1990-es márciusi eseményeket. Aztán a román szenátusban is valmi főgóré volt, majd elhúzott Magyarországra és írógatta önfényező emlékíratait.