Felhívás!

Iohannis: az energiaárak emelkedéséért és az inflációért Putyin a hibás, nem a kormány

Iohannis: az energiaárak emelkedéséért és az inflációért Putyin a hibás, nem a kormány Románia

A háború az oka a nehéz gazdasági helyzetnek és a magas energiaáraknak – jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön.

Az elnök a bukaresti Colentina kórháznál tett csütörtöki látogatása végén nyilatkozott az újságíróknak.

“Az infláció csak egyik tényező. (…) Teljes mértékben bízom benne, hogy a kormány továbbra is a megfelelő intézkedéseket fogja meghozni” – mondta Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, hogy az inflációt, a nehéz gazdasági helyzetet és a magas energiaárakat nem az okozza, hogy valaki nem látja el megfelelően a feladatát Romániában, hanem a háború.

“A kormány, a parlament, a politikusok általában ellátják feladatukat, és sokszor találnak is megoldásokat, nem hibáztathatjuk a kormányt, a parlamentet vagy a politikai réteget. Putyin a hibás, aki kirobbantotta az Ukrajna elleni háborút” – nyilatkozta Iohannis.

“A koalíció ki fog tartani 2024-ig”

Az államfő szerint a jelenlegi kormánykoalíció ki fog tartani a választási ciklus végéig, azaz 2024-ig.

Azt mondta, úgy véli, a jelenlegi koalíció ki fog tartani 2024-ig. Hozzátette, tudomása szerint a koalíciót alkotó pártok még nem egyeztettek arról, hogy milyen formában vágnak neki a soron következő parlamenti választásoknak. Mint mondta, az egyik lehetőség az lenne, hogy közösen induljanak, de azt is megtehetik, hogy külön listákkal indulnak, előzetesen azonban megállapodnak abban, hogy a választások után folytatják a koalíciós együttműködést.

“Ez alapvetően két dologtól függ: a konkrét eredményektől, vagyis attól, hogy mennyire elégedettek a románok ezzel a kormánnyal, illetve a leadott szavazatoktól. Minél többen mennek el voksolni, annál egyértelműbb az eredmény, annál világosabbá válik, hogy a román állampolgárok szerint milyen irányt kell követnie a parlamentnek, a kormánynak és a román politikának” – fogalmazott.

Nem tartja tanácsosnak a miniszterek kiértékelését a válság idején

Az államfő úgy nyilatkozott, nem tartja tanácsosnak “a válság kellős közepén” kiértékelni a miniszterek munkáját, és hogy a kormányfőnek alkotmányos eszközök állnak rendelkezésére olyan esetre, ha egyik vagy másik miniszter nem látja el megfelelően a feladatát.

“Amikor bátorítottam ennek a koalíciónak a megalakítását, az emberek úgy gondolták, hogy hibát követek el. Az eredmény viszont az utóbbi évek legstabilabb, legszilárdabb és legeredményesebb kormánya lett” – mondta az elnök.

Iohannist a miniszterek tevékenységének kiértékeléséről is kérdezték.

“Nem javasolnék kiértékeléseket most, a válság kellős közepén. Ha egyik vagy másik miniszter nem halad a munkájával, az alkotmány bármikor lehetővé teszi a miniszterelnök számára, hogy lecserélje” – érvelt az államfő.

Elvben egyetért azzal, hogy alkotmánymódosításra van szükség

 Klaus Iohannis úgy nyilatkozott, elvben egyetért azzal, hogy néhány ponton módosítani kell az alkotmányt, ez azonban nagyon érzékeny téma, és mélyreható tárgyalásokra van szükség a parlamenti pártok között.

“Azt gondolom, vannak kérdések, amelyeket tisztázni kell az alkotmány kapcsán” – jelentette ki a sajtó kérdéseire válaszolva Iohannis. Példaként említette az előre hozott választások témáját, amely jelenleg még fogalmi szinten sem jelenik meg az ország alaptörvényében. “Tisztáznunk kell, hogyan, ki és mikor oszlatja fel a parlamentet, mit is jelent az, hogy előre hozott választások” – fogalmazott.

További ok lehet az alkotmánymódosításra az az előírás, miszerint egy ügyvivő miniszter mandátumának maximális ideje 45 nap lehet. “Ha a válság 145 napot tart, mit csinálunk? Kormány és miniszterek nélkül maradunk? Ezek a dolgok megtörténtek, levontuk a tanulságot, és ezek alapján javítanunk kell az alkotmány szövegén” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a kommunizmus bukása óta foglalkoztatja a közvéleményt az államelnök megválasztásának és hatáskörének kérdése. “Nép által választott, nagy hatalmú államfőt akarunk vagy parlament által választott, inkább csak protokollszerepet betöltő államfőt? Mindkettő mellett és ellene is szólnak érvek” – mondta Klaus Iohannis.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az alkotmánymódosítás kérdését “nem a televízió vagy a közösségi média” fogja eldönteni, hanem a nép által választott törvényhozók “mélyreható politikai vitái”.

Iohannis azt mondta, elvben egyetért az alkotmánymódosítás szükségességével, de ehhez higgadt tárgyalásokra van szükség az állam jobb működése érdekében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. május 13., 0:42
  ÉRTÉKELÉS: 9

  A bakkszász elfelejtette, hogy az árak, főképp az energiahordozók ára, már tavaly rákapcsoltak. A villamos energia hiányt Németország is fokozta avval, hogy álszent módon lekapcsolta atomerőműveit, majd álnok módon vette a francia atomenergiát. A gázárakat is fokozta Németország, hisz a tavaly télre nem töltötte fel tározóit, amerikai nyomásra nem indította el az Északi áramlat 2-s vezetéket. Mindez a háború előtt történt. Most mindenért Putyin a híbás.

 • User
  Dátum: 2022. május 13., 7:09
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az üzemanyag dragulashozz semmi köze az Ukrán cirkusznsznak,se Putyinak, se a covidnak,de jó van amire fogni.Ez a drágulás ahogy mindenek a dragulasa,a román parlamentnek köszönhető,Hiába prédikál erről Iohanisz napestig és mosolyog a kamerába,jó emeljük az árakat de akkor a fizetések se maradjanak le

 • User
  Dátum: 2022. május 13., 8:45
  ÉRTÉKELÉS: 0

  És azok nem hibásak akik táplálják a háborút,küldik a fegyvereket,csinálják nyakra-főre a szankciókat,amivel magunk alatt vágjuk a fát?

 • User
  Dátum: 2022. május 13., 9:53
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ceausescu is mindig az imperialistákra fogott mindent…dragi toaăşi şi prietini…Az
  oroszoktól az únyó nem akar kőolajat meg gázt vásárolni.,hogy tönkretegyék őket,hiába mondják a nagy okosoknak ,hogy nagyobb a vesztesség mint a haszna ,mert az oroszok azonnal más piacokat találnak,mi majd vergődünk a saját levünkben.(hogy más szót ne használjak).A szomorú az,hogy el is akarják hitetni velünk a baromságaikat …pont úgy mint Ceausescu.Szemtelenül ,a
  Károly díjjal a vitrinben meg vagy tizenhány házzal a tulajdonában.

 • User
  Dátum: 2022. május 13., 11:53
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ki,hol írta mondta ezt?A kormány,a felelős kormány, amely a gazdasági intézkedéseket hozza.Johannis csak felteszi az EU lemezt…
  libuska nénivel együtt gágog/makog.