Felhívás!

Bekérette a román külügy az orosz nagykövetet

Bekérette a román külügy az orosz nagykövetet Románia

A román külügyminisztérium bekérette csütörtökön Oroszország bukaresti nagykövetét. Valerij Kuzminnal Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár folytatott megbeszélést.

A külügy tájékoztatása szerint Bogdan Aurescu külügyminiszter a diplomáciai képviselet honlapján megjelent, Az Oroszország határainál ugató NATO-ról és a világ fő dezinformációs forrásáról című cikk, valamint a nagykövetség más állásfoglalásai miatt rendelte el a nagykövet bekéretését.

A megbeszélésen Fota hangsúlyozta, “megengedhetetlennek” tartják, hogy az orosz külképviselet ismételten “helytelen, sértő és provokatív” nyelvezetet használ Romániával és az országot is tagjai között tudó NATO-val szemben.

Az államtitkár ugyanakkor emlékeztetett, hogy április 22-én a román külügyminisztérium átiratban fejezte ki nemtetszését az orosz diplomáciai képviselet honlapján az ukrajnai háborúval kapcsolatban közzétett nyilatkozatokkal szemben.

Fota ugyanakkor figyelmeztette az orosz felet, hogy ez a fajta kommunikáció a nagykövetség “következetesen nem konstruktív hozzáállását tükrözi”, és kérte, hogy a diplomáciai képviselet nyilvános üzenetei “ne lépjék túl a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény kereteit”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.