Felhívás!

Jogerős ítélet született a Colectiv-perben

Jogerős ítélet született a Colectiv-perben Románia

Hivatali visszaélés miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti ítélőtábla a Colectiv-perben a főváros negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét. A csütörtökön kimondott ítélet jogerős.

A 64 halálos áldozattal és 150-nél is több sérülttel járó tűzvész ügyében indított perben alapfokon 8 év és 6 hónap szabadságvesztésre ítélte a törvényszék a jelenleg a főváros ötödik kerületének elöljáróját, az ítélőtábla azonban helyt adott a fellebbezésének és 4 évre csökkentette a börtönbüntetését. Az ítélet szerint Piedone a polgármesteri hivatal által a Colectiv klub számára kibocsátott működési engedély kapcsán elkövetett hivatali visszaélés miatt kapta a büntetést. Egy másik vádpont alól felmentették.

A Colectiv klub tulajdonosait 6 év, illetve 11 év és 8 hónap közötti szabadságvesztéssel sújtották: Paul Ganceát 6 év és 4 hónap, Costin Mincut 8 év, Alin George Anastasescut pedig 11 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélték. Alapfokon mindhárman 11 év és 8 hónap szabadságvesztést kaptak.

A katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját, George Mateit és Antonina Radut egyenként 8 év és 8 hónap börtönbüntetéssel sújtották, amiért a klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi szabályok betartása érdekében. Büntetésük letöltése után nem dolgozhatnak a katasztrófavédelmi felügyelőségnél vagy ennek alárendelt egységnél, és 5 évig nem tölthetnek be vezető tisztséget közintézménynél. Őket alapfokon 9 év és 2 hónap szabadságvesztésre ítélték.

Viorel Zaharia és Marian Moise tűzszerészekre egyenként 6 év és 10 hónap börtönbüntetést róttak ki, miután alapfokon 9 év és 8 hónap, illetve tíz év szabadságvesztésre ítélték őket.

A pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég igazgatójára, Cristian Niţára jogerősen 2 év és 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki, miután alapfokon 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kaptak.

A negyedik kerületi polgármesteri hivatalnak az ügyben érintett három alkalmazottját – Aurelia Iofciut, Larisa Luminiţa Ganeát és Ramona Sandra Moţocot – felmentették a vádak alól.

Ugyanakkor a Colectiv Club Kft. és a Golden Ideas Fireworks Artists cégeket 47 ezer lej büntetőbírság kifizetésére kötelezi az ítélet.

Az ítélőtábla ezenkívül összesen több mint 50 millió euró értékű erkölcsi és anyagi kártérítést ítélt meg a Colectiv-tűzvész áldozatainak. Az összeget az ügyben elítélt személyeknek kell kifizetniük, e kötelezettség alól csak Cristian Popescu-Piedone polgármestert, a katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját és a polgármesteri hivatal három alkalmazottját mentették fel.

Továbbá a vádlottak, a katasztrófavédelem és a polgármesteri hivatal több mint nyolcmillió lejt kell hogy fizessenek a jogerős ítélet szerint hazai egészségügyi intézményeknek kórházi költségek gyanánt. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.