Hirdetés
Hirdetés

Így vélekednek a nagyobb pártok vezetői a kormányalakításról

Így vélekednek a nagyobb pártok vezetői a kormányalakításról Románia

A parlamenti választások részleges eredményeinek ismeretében elkezdődtek a latolgatások a következő kormány lehetséges összetételéről. A PSD és a PNL kizárja a közös kormányzás lehetőségét, az USR PLUS pedig Dacian Cioloșt fogja javasolni miniszterelnöknek.

Hirdetés
Hirdetés

Ciolacu: kizárt, hogy a PSD és a PNL közösen alakítson kormányt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint kizárt, hogy a PSD és a PNL közösen alakítson kormányt. Marcel Ciolacu ugyanakkor azt mondta, várja, hogy Ludovic Orban mondjon le a miniszterelnöki tisztségről, “mert a román emberek ezt kérték szavazatukkal”.

A Románia TV vasárnap esti műsorában arról kérdezték Ciolacut, fennáll-e annak a lehetősége, hogy PSD-PNL-kormány alakuljon.

“Én már a választási kampány alatt kijelentettem: kizártnak tartom, hogy a PSD és a PNL közösen alakítson kormányt. A románok választása egyértelmű. Új szakaszba lépett az ország” – válaszolt a PSD elnöke, aki szerint kizárólag egy nemzeti egységkormány esetén képzelhető el a közös kormányzás.

Ciolacu hozzátette, várja, hogy kiderüljön, pontosan milyen arányban oszlanak meg a szavazatok a pártok között.

“Én mindenekelőtt azt várom, hogy Ludovic Orban mondjon le a miniszterelnöki tisztségről. A román emberek ezt kérték tőle szavazatukkal” – nyomatékosította.

Arra a felvetésre reagálva, miszerint ismét Orbant nevesíthetik kormányfőjelöltnek, Ciolacu így válaszolt: “Isten ments! Ez azt jelentené, hogy semmit nem értünk abból, amit a román emberek akarnak, nem értjük, mit jelen a demokrácia”.

Cioloş: vállalom a felelősséget, ha az államelnök engem bízna meg a kormányalakítással

Ha Klaus Iohannis államelnök őt bízná meg a kormányalakítással, vállalni fogja ezt a felelősséget, jelentette ki vasárnap este Dacian Cioloş, az USR-PLUS társelnöke, de nyomatékosította, hogy az általa képviselt szövetségnek főként a kormánycélkitűzések leszögezése jelenti a prioritást.

“Elkezdjük a megbeszélést a kormányprogramról és a vállalásokról, és majd csak azután beszélünk a kormány struktúrájáról, a tárcák elosztásáról. Én vállalnám a felelősséget, ha Románia elnöke engem bízna meg kormányalakítással” – nyomatékosította Cioloş a TVR-nek.

A tárcák elosztása előtt azonban fontos leszögezni a kormányprogramot, mutatott még rá az USR-PLUS társelnöke.

Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke pedig elmondta, a szövetség Dacian Cioloşt fogja kormányfőnek jelölni a Klaus Iohannis államfő által összehívandó tanácskozáson a parlamenti pártokkal.

A szövetségnek van néhány nagyon világos követelése a kormány programját és vállalásait illetően, amelyekkel tárgyalóasztalhoz ül: a büntetőügyesek nélküli közélet kitétel alkotmányba való foglalásától a különnyugdíjak problémáinak rendezésén keresztül az egészségügynek szánt költségvetésig, a minimálbér adómentesítéséig, mutatott rá Barna, és leszögezte, ezen reformoknak a megvalósulása a fontos, melyekre az USR-PLUS megbízatást kapott az állampolgároktól.

Leszögezte, a szövetség “ott fog ülni a tárgyalóasztalnál addig, ameddig szükséges lesz” annak érdekében, hogy célkitűzéseik bekerüljenek a kormányprogramba.

Meg kell azonban várni a szavazatszámlálás végét, hogy kiderüljön, mely – a küszöbön levő – pártok kerülnek még be a parlamentbe, mutatott rá.

“Az eredményektől függően tudni fogjuk, milyen, mennyire erős többséget lehet kialakítani, amely meghozza Romániának az oly szükséges reformot, és amelynek az USR-PLUS biztosan tagja lesz” – mondta Dan Barna.

Turcan: a PSD nélkül fogunk kormányt alakítani

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Szociáldemokrata Párt (PSD) nélkül fog kormányt alakítani – közölte hétfő reggel Raluca Turcan, a PNL első alelnöke, a PNL Szeben megyei szervezetének elnöke.

“Bízom benne, hogy a valóság teljesíti majd a román állampolgárok azon óhaját, hogy becsületes, stabil és kiszámítható kormányuk legyen, partnerségben Klaus Iohannis elnökkel és a helyi közigazgatással” – írta Raluca Turcan a Facebookra.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük