Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Barna: kizárt az AUR-ral való kormányzati együttműködés

Barna: kizárt az AUR-ral való kormányzati együttműködés Románia

Kizártnak tartja Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja alkotta szövetség (USR-PLUS) társelnöke az AUR-ral való együttműködést a kormánytöbbség kialakítása érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

Dan Barna a Digi 24 televíziócsatornának adott nyilatkozatában azt mondta, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szélsőségesen konzervatív üzenetet fogalmaz meg, ezért „egyértelmű”, hogy fel sem merül a kormányzati együttműködés ezzel az alakulattal.

Barna úgy vélekedett, hogy az AUR szavazói bázisát az egykori Nagy-Románia Párt szimpatizánsai alkotják, és szélsőséges üzenete a jelenlegi válsághelyzetben támogatásra lelt.

Kifejtette, jobb eredményt szeretett volna a vasárnapi választásokon, de az a tény, hogy az utóbbi négy év során az USR-PLUS megduplázta parlamenti képviselőinek számát, azt jelzi, hogy a párt „helyes, de nagyon nehéz úton jár”.

Arra a kérdésre, hogy fontolgatja-e a lemondását, Dan Barna nemleges választ adott. „Küzdő alkat vagyok, nem fogom feladni, főleg, hogy a tegnap esti eredmény megerősít minket abban, hogy az újító erőt képviseljük, amelyre feltétlenül szükség van az új kormányban” – jelentette ki.

Az USR elnöke ugyanakkor szomorú és keserű valóságnak nevezte a parlamenti választásokon regisztrált alacsony részvételt, ami szerinte annak a bizonyítéka, hogy az állampolgárokat nem érdekli a saját országuk sorsa.

Lehetőség van egy decens PNL – USR PLUS – RMDSZ többség kialakítására

Dan Barna úgy nyilatkozott, lehetőség van egy „decens” PNL – USR PLUS – RMDSZ többség kialakítására.

Barna azt mondta: a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta szövetség a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) karöltve képes létrehozni egy olyan többséget, amely megvalósítja többek között az USR PLUS vállalásait is, például a különnyugdíjak vagy a mentelmi jogok eltörlésével kapcsolatban.

Az USR vezetője megismételte, hogy az USR PLUS szövetség egy keretdokumentummal indul a kormánykoalíció létrehozását előkészítő tárgyalásokra, és az a célja, hogy a leendő kormány gyakorlatba ültesse az USR PLUS elképzeléseit.

A pártszövetségen belüli esetleges elégedetlenségekről Barna úgy vélekedett: éppen a jobb eredményekre fókuszáló állandó igény volt az, amelynek köszönhetően az USR PLUS „látványos” eredményeket ért el az utóbbi négy évben.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük