Felhívás!

Barna: kizárt az AUR-ral való kormányzati együttműködés

Barna: kizárt az AUR-ral való kormányzati együttműködés Románia

Kizártnak tartja Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja alkotta szövetség (USR-PLUS) társelnöke az AUR-ral való együttműködést a kormánytöbbség kialakítása érdekében.

Dan Barna a Digi 24 televíziócsatornának adott nyilatkozatában azt mondta, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szélsőségesen konzervatív üzenetet fogalmaz meg, ezért “egyértelmű”, hogy fel sem merül a kormányzati együttműködés ezzel az alakulattal.

Barna úgy vélekedett, hogy az AUR szavazói bázisát az egykori Nagy-Románia Párt szimpatizánsai alkotják, és szélsőséges üzenete a jelenlegi válsághelyzetben támogatásra lelt.

Kifejtette, jobb eredményt szeretett volna a vasárnapi választásokon, de az a tény, hogy az utóbbi négy év során az USR-PLUS megduplázta parlamenti képviselőinek számát, azt jelzi, hogy a párt “helyes, de nagyon nehéz úton jár”.

Arra a kérdésre, hogy fontolgatja-e a lemondását, Dan Barna nemleges választ adott. “Küzdő alkat vagyok, nem fogom feladni, főleg, hogy a tegnap esti eredmény megerősít minket abban, hogy az újító erőt képviseljük, amelyre feltétlenül szükség van az új kormányban” – jelentette ki.

Az USR elnöke ugyanakkor szomorú és keserű valóságnak nevezte a parlamenti választásokon regisztrált alacsony részvételt, ami szerinte annak a bizonyítéka, hogy az állampolgárokat nem érdekli a saját országuk sorsa.

Lehetőség van egy decens PNL – USR PLUS – RMDSZ többség kialakítására

Dan Barna úgy nyilatkozott, lehetőség van egy “decens” PNL – USR PLUS – RMDSZ többség kialakítására.

Barna azt mondta: a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta szövetség a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) karöltve képes létrehozni egy olyan többséget, amely megvalósítja többek között az USR PLUS vállalásait is, például a különnyugdíjak vagy a mentelmi jogok eltörlésével kapcsolatban.

Az USR vezetője megismételte, hogy az USR PLUS szövetség egy keretdokumentummal indul a kormánykoalíció létrehozását előkészítő tárgyalásokra, és az a célja, hogy a leendő kormány gyakorlatba ültesse az USR PLUS elképzeléseit.

A pártszövetségen belüli esetleges elégedetlenségekről Barna úgy vélekedett: éppen a jobb eredményekre fókuszáló állandó igény volt az, amelynek köszönhetően az USR PLUS “látványos” eredményeket ért el az utóbbi négy évben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.