Hirdetés
Hirdetés

Hétfőtől okostelefonon is elvégezhető a kárbejelentés baleset esetén

Hétfőtől okostelefonon is elvégezhető a kárbejelentés baleset esetén Románia

Csak abban az esetben lehet online bejelenteni egy autóbalesetet, ha mindkét fél rendelkezik elektronikus aláírással, így egyelőre nem mindenki számára jelent opciót a hétfőtől elérhető okostelefonos alkalmazás – írja a Krónika. Egy év alatt mintegy félmillió sofőr tesz kárbejelentést, hétfőtől azok, akik rendelkeznek elektronikus aláírással, megszabadulnak a papírtöltögetés macerájától.

Hétfőtől elérhető az elektronikus kárbejelentő alkalmazás: a járművezetők közúti baleset esetén mostantól okostelefonon tölthetik ki az adatokat, és az alkalmazás az összes gépjármű-felelősségbiztosítóval kapcsolatban lesz.

Bár a lehetőség egyszerűsíti az ügyintézést, a hozzáférés korlátozott, hiszen csak azok élhetnek vele, akiknek van elektronikus aláírásuk, ők valószínűleg jártasak az online világában, számukra nem lesz bonyolult az alkalmazás használata.

További akadályt jelent ugyanakkor, hogy a baleset mindkét résztvevőjének ki kell töltenie az applikációban az adatait, és mindketten alá kell írniuk elektronikusan. Tehát hiába van az egyik félnek elektronikus aláírása, ha a másiknak nincs, nem használhatják az applikációt, marad a papír alapú ügyintézés.

A Romániai Gépjármű-biztosítók Irodája (BAAR) bejelentette, hogy az „Amiabile” nevű alkalmazás amúgy már vasárnap letölthető volt a Google Play áruházból vagy az App Store-ból. Az applikáció letöltése után létre kell hozni egy felhasználói fiókot elektronikus postacímmel vagy telefonszámmal, a személyes adatok kitöltéséhez le lehet fényképezni a személyi igazolványt, és akkor az alkalmazás automatikusan kivonja az adatokat.

A baleset időpontjára vonatkozó adatokat ki kell tölteni, ha a pontos helyszínt nem tudjuk megadni, az alkalmazás pontos GPS-helymeghatározással és a baleset helyszínének automatikus kitöltésével segít. A kárt ki lehet választani, majd a baleset körülményeit szintén a különböző opciók kiválasztásával lehet rekonstruálni, ilyen lehetőségek közül választhatunk, hogy álló jármű; megálló jármű; távozáskor; ajtónyitás; megálláskor; parkolóból való távozás stb. Ezek után az applikáció generál egy vázlatot, ez és a baleset helyszínén készült fényképek segítenek a vétkes megállapításában. Ugyanazon a telefonon a baleset másik résztvevőjének is fel kell töltenie az adatait.

A két járművezető által kiválasztott körülmények alapján az alkalmazás kiválasztja a három legvalószínűbb körülményt, amelyek során a baleset bekövetkezhetett. Az utolsó lépés a dokumentumok aláírása és elküldése a balesetben érintett mindkét járművezető gépjármű-felelősségbiztosítójának. A technikai megoldásokat a BAAR és a biztosítók közösen dolgozták ki, ők alkalmazzák a jogszabállyal összhangban.

Elemzők szerint egy év alatt mintegy félmillió sofőr tesz kárbejelentést, hétfőtől azok, akik rendelkeznek elektronikus aláírással, megszabadulnak a papírtöltögetés macerájától, a baleset vázlatának rajzolgatásától. Birtalan József, a Pénzügyi Felügyelet igazgatótanácsának tagja lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott, valóban nem fogja tudni mindenki használni az elektronikus kárbejelentő alkalmazást, de a digitális ügyintézés felé tart a világ, egyre többen vásárolnak elektronikus aláírást, ami a szolgáltatótól függően hozzávetőleg évi 120 lejbe kerül.

„Ma már az élet minden területén teret hódít az online ügyintézés, ez alól a kárfelmérés sem lehet kivétel” – jelentette ki Birtalan József. Mint rámutatott: akinek van elektronikus aláírása, gond nélkül tudja majd alkalmazni ezt a megoldást, ráadásul a biztosítótársaságok számára is egyszerűsíti az ügyintézést, csökkenti az adminisztratív költségeiket. Az viszont nehezítő körülmény, hogy a baleset mindkét résztvevőjének kell rendelkeznie elektronikus aláírással, hiába van az egyik félnek, ha a másiknak nincs, már nem tudják alkalmazni az elektronikus megoldást.

szerző: Bíró Blanka/Krónika

fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások