Hirdetés
Hirdetés

UNICEF: négymillióval nőtt a szegénységben élő gyerekek száma

UNICEF: négymillióval nőtt a szegénységben élő gyerekek száma Külföld

Mintegy négymillió gyereket taszított szegénységbe az utóbbi hónapokban az ukrajnai háború, illetve annak gazdasági következményei Kelet-Európában és Közép-Ázsiában – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A régió 22 országát felölelő tanulmány szerint a gyerekek viselik a háború okozta gazdasági válság legsúlyosabb terheit: miközben arányuk a népességen belül 25 százalék, az idén a térségben a szegénységi küszöb alá került mintegy 10,6 millió embernek csaknem 40 százalékát teszik ki a gyerekek. A szegénységben élő gyerekek száma 2021 óta 19 százalékkal emelkedett.

A helyzet Oroszországban a legrosszabb, ahol a jelentés szerint 2,8 millió újabb gyerek került a szegénységi küszöb alá; ez az UNICEF által az egész régióban kimutatott idei növekedés csaknem háromnegyedét teszi ki. Ukrajnában további félmillió, Romániában 110 ezer gyerek sodródott szegény körülmények közé.

Az UNICEF felhívta a figyelmet: a fokozódó gyermekszegénység következménye az is, hogy 4500-zal emelkedett azon kisgyerekek száma, akik egyéves koruk előtt meghaltak. A szegénység miatt csak 2022-ben 117 ezer gyerek maradt ki az iskolából.

Az ENSZ Gyermekalapja hangsúlyozta, hogy a gyermekkori szegénység sokak számára egész életük során fennmaradó állapot. A statisztikák szerint minden harmadik olyan gyerek, aki szegénységben nevelkedett, felnőttként is szegény körülmények között él.

Afshan Khan, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatója elmondta: ezeknek a gyerekeknek és családoknak elvész a jövőjük, ha most nem kapnak támogatást.

forrás: MTI

fotó: Beliczay László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 17., 21:30
    ÉRTÉKELÉS: 6

    A sok szofosas helyett segítsenek. Adják a fegyverek értéket a gyermekek segítségére. Amikor az EU és Amerika tonnaszam adja a fegyvert az ukranoknak nem gondolnak arra hogy a gyermekek is szenvednek? Már rég véget ért volna ha nem húzzák tovább