Hirdetés
Hirdetés

Mentőautóban született ikrek életét mentették meg Marosvásárhelyen

Mentőautóban született ikrek életét mentették meg Marosvásárhelyen Románia

A marosvásárhelyi SMURD három, tűzoltó-mentősökből, orvosokból, asszisztensekből és önkéntesekből álló csapatának sikerült megmentenie egy anya és ikrei életét, akiknél a mentőautóban, közvetlenül születésük után szív- és légzésleállás lépett fel – számolt be vasárnap a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU).

Szombat este egy mobil intenzív terápiás SMURD-mentőautó személyzetét riasztották, hogy segítsenek kollégáiknak egy 30 hetes ikerszülés levezetésénél.

“A kérés után néhány perccel a SMURD elsősegélynyújtó mentőautó személyzete jelentette, hogy meg kell állniuk, mert a nőnél beindult a szülés. Így az intenzív mentőautó megérkezésekor az első újszülött már világra jött, és az elsősegélynyújtó személyzet tagjainak gondozásában volt, akik az ilyenkor szokásos eljárásokat végezték rajta. A protokoll helyes alkalmazása ellenére a SMURD orvosai és asszisztensei által az intenzív mentőautóra átvett újszülött spontán légzése leállt, és sajnos szív- és légzésleállás lépett fel nála. Így a mentősök azonnal megkezdték az újraélesztési manővereket, amelyek 3-4 perc múlva pozitív eredményt hoztak. Ezzel egy időben a SMURD munkatársai megvizsgálták és stabilizálták az újdonsült kismamát” – írta a DSU egy Facebook-on közzétett bejegyzésben.

Néhány perccel később az anya megszülte második gyermekét is, aki szintén szív- és légzésleállásban volt, de az újraélesztési manőverek ebben az esetben is sikeresek voltak.

Az újraélesztést követően mindkét újszülöttet ellátta és stabilizálta a mobil intenzív terápiás mentőautó orvosi személyzete, és az apró páciensek biztonságos és optimális szállításának érdekében a mobil intenzív újszülöttellátó egység is a helyszínre érkezett.

“Mind az újszülöttek, mind az anya épségben és egészségesen érkeztek meg a marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház neonatológiai-, illetve nőgyógyászati osztályára” – közölte a DSU.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gratulált a kilenc tűzoltó-mentősnek, orvosnak, asszisztenseknek és önkéntesnek: “Nektek köszönhetően ma két kis lélek életben van. Nektek köszönhetően ma egy anya reménykedve, bizalommal és szeretettel tekinthet a jövőbe”.

forrás: Digi24.ro

fotó: Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások