Felhívás!

Hétfőn érkezik az országba a nyolcadik szállítmány Pfizer-BioNTech vakcina

Hétfőn érkezik az országba a nyolcadik szállítmány Pfizer-BioNTech vakcina Románia

Hétfőn érkezik az országba a nyolcadik szállítmány Pfizer-BioNTech vakcina – közölte a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

A szállítmány légi úton érkezik a bukaresti, kolozsvári és temesvári repterekre, a romániai regionális raktárakig való szállítást a gyártó biztosítja.

Az oltást a következőképpen osztják szét: Bukarest 53.820 dózis, Brassó 19.890 dózis, Kolozsvár 23.400 dózis, Konstanca 16.380 dózis, Craiova 16.380 dózis, Iaşi 22.230 dózis és Temesvár 11.700 dózis.

A tervek szerint a következő szállítmány február 15-én érkezik.

FRISSÍTÉS: késik a szállítmány

A Pfizer BioNTech vakcina újabb szállítmánya hétfőn vagy kedden érkezik az országba, jelentette ki hétfőn Florin Cîţu kormányfő.

Az eredeti tervek szerint a Pfizer BioNTech nyolcadik, 163.800 dózist tartalmazó szállítmányának légi úton kellett volna megérkeznie hétfőn a bukaresti, kolozsvári és temesvári repülőtérre.

“Ezt nem sikerült megvalósítani. Lehetséges azonban, hogy még a mai nap folyamán megérkezik a szállítmány. Vagy ma, vagy holnap. Beszéltem a védelmi minisztériummal is, hogy lássuk, létezik-e rá lehetőség, hogy el tudjuk mi hozni a vakcinákat. Ezeket amúgy is a második dózis beadására használjuk fel, nem lesznek csúszások emiatt az előjegyzésekben” – mondta Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülése előtt.

A kormányfő szerint a koronavírus elleni oltáskampány nagyon jól halad.

“Ebben a hónapban közel 800.000 dózis AstraZeneca oltás is érkezik. Február 10-étől kezdődően erre a vakcinára is elkezdjük az előjegyzéseket, és a teljes szállítmányt az első dózis beadására használjuk fel. Az AstraZeneca esetében ugyanis két hónappal az első dózis után kell beadni a második dózist. Ez tehát azt jelenti, hogy további 800.000 személyt tudunk előjegyezni oltásra. Ma (hétfő – szerk. megj.) láttam a Bloomberg egy jelentését. Globális szinten Románia tartja a 14. helyet az oltási kampányt illetően. Az oltási kampány nagyon jól halad, de természetesen vannak rövidtávú problémák, amelyek azonban nem függnek tőlünk” – fejtette ki Florin Cîţu.

A kormányfő elismételte, hogy a becslések szerint szeptemberig több mint 10 millió személyt oltanak be.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.